Elisabeta a-II-a a slujit timp de 70 de ani și a fost singura regină pe care mulți britanici au cunoscut-o în timpul vieții lor. La doar 13 ani, prințesa Elisabeta a ținut primul său discurs public la radio. Un mesaj de ridicare a moralului adresat tinerilor afectați de cel de-al Doilea Război Mondial.

”Iar când va veni pacea, nu uitați că ne va reveni nouă, copiilor de astăzi, să facem din lumea de mâine un loc mai bun și mai fericit”, spunea ea.

În ultimul său discurs de Crăciun, de anul trecut, regina Elisabeta l-a onorat pe regretatul său soț, prințul Filip. Fosta Suverană a Marii Britanii a vizitat peste 100 de țări, a participat la peste 21.000 de evenimente regale.

Funeraliile Reginei, care au avut loc la 19 septembrie, au doborât orice recorduri, fiind urmărite de peste 4,1 miliarde de oameni de pe tot globul. O cifră care a depășit alte evenimente importante care au marcat Familia Regală a Marii Britanii, precum înmormântarea Prințesei Diana, în 1997, nunta Prințului Charles cu Diana, în 1981, nunta Prințului William cu Catherine Middleton, în 2011.

The List susține că știe care ar fi fost ultima dorință pe care ar fi avut-o Regina înainte de a muri.

De ce a ales ”Domnul este păstorul meu”

Se pare că regina Elisabeta a contribuit, din timp, la planificarea propriilor funeralii. Una din doleanțele ei a fost ca, la slujbă, corul să cânte „Condacul rusesc pentru cei adormiți”. A fost ultimul imn bisericesc cântat înainte ca soțul reginei, Prințul Filip, să fie coborât în ​cavoul regal, iar Elisabeta a dorit ca acesta să se facă auzit și la înmormântarea ei.

Ceremonia s-a dorit să amintească de una din cele mai importante zile din viața Reginei: căsătoria sa cu Prințul Filip. De aceea, s-a decis ca slujba de înmormântare să fie săvârșită la Catedrala Westminster Abbey, unde Elisabeta s-a căsătorit cu Filip, în 1947. Mai mult, regina a vrut ca la slujbă se se cânte „The Lord’s My Shepherd” (Domnul este păstorul meu), așa cum i s-a cântat la nunta sa.

Somnul de veci, lângă părinți

Unii cred că înmormântarea reginei Elisabeta a fost mai mult despre oamenii pe care i-a lăsat în urmă, decât despre ea însăși. Biograful regal Penny Junor spune că ”nu și-ar fi dorit ca ultimul drum să fie plin de fast”, dar a avut o cerere simplă, de altfel ultima dorință: Elisabeta dorea pur și simplu să fie îngropată lângă părinții ei.

„Nu și-a dorit să i se ridice o statuie sau să aibă un cavou separat în Capela Sf. Gheorghe”, a spus istoricul Robert Hardman. „Așa cum a spus cândva verișoara ei, Margaret Rhodes, nu a vrut decât să-și facă tatăl mândru”.

Reginei i s-a îndeplinit dorința, fiind înmormântată în Capela Memorială Regele George al VI-lea de la Castelul Windsor, alături de tatăl ei, Regele George al VI-lea, mama sa, Regina Mamă, sora sa, Prințesa Margareta și, desigur, alături de soțul ei, Prințul Filip.

A vrut ca nepoții ei și Charles să se împace

Cu siguranță, regina a avut și o altă dorință. Experții regali spun că Elisabeta și-a dorit ca familia ei să se împace. Era conștientă de răceala relației dintre Prințul Harry și Prințul William și Prințul de Wales, și ar fi vrut ca, după dispariția ei, să fie îngropată securea războiului.

Page Six relatează că Harry și Meghan s-au întors acasă, în California, a doua zi după înmormântarea reginei pentru a fi alături de cei doi copii, după ce au fost despărțiți timp de 17 zile. S-a speculat în tabloide că Meghan ar fi cerut o întâlnire privată cu socrul ei, regele Charles al III-lea, înainte de a se întoarce acasă, dar ar fi fost refuzată.