Potrivit datelor centralizate de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS), în iulie 2020, au beneficiat de acest ajutor social 3.513.630 de copii. De asemenea, cei mai mulţi beneficiari erau înregistraţi în Bucureşti (336.684) şi în judeţele Iaşi (180.70), Suceava (131.369) şi Bacău (125.007).
Numărul de beneficiari suspendați de la plată
La finalul lunii iulie, erau suspendaţi de la plată 164.355 beneficiari, cei mai mulţi din Bucureşti (13.004), Iaşi (9.238), Suceava (8.057) şi Timiş (7.773).
Alocaţia are caracter universal şi este acordată copiilor în vârstă de până la 18 ani, precum şi tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani, care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional, până la terminarea acestora.
Trebuie menționat că începând cu 1 august valoarea alocaţiilor pentru copii se majorează cu 20%. Anul viitor acestea vor creşte în două etape, cu câte 20%, la fel şi în 2022.
Dispută pe tema dublării alocațiilor
Călin Popescu Tăriceanu susține că „Orban luptă până la capăt împotriva dublării alocațiilor”. Anunțul făcut de președintele ALDE vine după ce premierul a explicat că decizia dublării alocațiilor ține cont de revenirea economică și de capacitatea efectivă a bugetului.
„Orban luptă până la capăt împotriva dublării alocațiilor. Bravo Ludovic, nu te lăsa! Nema comision pentru partid? Nema mărire!”, a scris Călin Popescu Tăriceanu pe propria pagină de Facebook.
Guvernul îşi pregăteşte argumentele privind dublarea alocaţiilor, conform celor spuse de Ludovic Orban. Premierul a subliniat că urmează să sesizeze la Curtea Constituţională.
„Am luat decizia de a creşte etapizat, de a menţine sensul legii, de a dubla alocaţiile, dar să o facem etapizat, în funcţie de revenirea economică şi de capacitatea efectivă a bugetului de a face faţă acestei noi cheltuieli. În populismul caracteristic, PSD a continuat să respingă această soluţie raţională, fundamentată economic şi singura care poate să stea în picioare. Ne vom apăra punctul de vedere. (…) Pregătim argumentele pentru a putea sesiza la CCR”, a transmis Ludovic Orban.
De asemenea, premierul a arătat că PNL a crescut alocaţiile copiilor în 2008, 2015 şi 2019, fiind singurul partid „sensibil” la acest subiect.
„Noi am crescut alocaţiile. PNL a fost singurul partid sensibil la subiectul alocaţiilor pentru copii. Din 2008 până astăzi, PNL a crescut alocaţiile şi în 2008, şi în 2015, şi în 2019. În 2019, PSD, după ce a pierdut puterea, a prins un moment şi a mai dublat o dată alocaţiile, fără să se asigure că există resursele financiare pentru a susţine această dublă dublare într-un an, în 2019. Gândiţi-vă că ultima creştere a alocaţiilor a fost făcută printr-un amendament al PNL la Legea bugetului de stat în 2019”, a adăugat Ludovic Orban.