Care ar trebui să fie prioritățile Guvernului
Potrivit unui sondaj CURS făcut public duminică, veniturile sunt considerate principala problemă ce trebuie abordată cu prioritate de către Guvern, conform a 21% dintre alegători.
În privința priorităților țării care necesită atenție din partea Guvernului, rezultatele sondajului arată că 21% dintre cei chestionați au menționat veniturile (pensii, salarii) și nivelul de trai, în timp ce 10% au evidențiat sănătatea și sistemul spitalicesc.
Alte aspecte semnalate includ corupția și pensiile speciale (10%), inflația și prețurile (10%), economia și industria (9%), locurile de muncă (8%), educația (6%), infrastructura rutieră și autostrăzi (4%), siguranța cetățeanului și problema drogurilor (3%), aspectele legate de război și apărare (3%), clasa politică și conducerea (2%), agricultura (1%), în timp ce 5% au menționat alte aspecte, iar 8% nu au știut sau nu au răspuns.
În ceea ce privește percepția asupra direcției locale în care se îndreaptă locuința fiecăruia, 47% dintre respondenți au considerat că se îndreaptă mai degrabă într-o direcție bună, în timp ce 46% au afirmat că se îndreaptă într-o direcție greșită. 7% nu au știut sau nu au răspuns.
În legătură cu alegerile locale programate pentru 9 iunie, sondajul indică faptul că 35% dintre respondenți ar vota PSD, 21% ar vota PNL, 13% ar opta pentru AUR, 13% ar susține Alianța Dreapta Unită (USR+Forța Dreptei+PMP), 5% ar vota UDMR, 4% ar vota SOS, 4% ar vota PUSL, iar 5% ar vota altfel.
În ceea ce privește alegerile europarlamentare care vor avea loc tot pe 9 iunie, 53% dintre cei chestionați ar vota Alianța PSD-PNL, 14% ar vota Alianța Dreapta Unită, 14% ar vota AUR, 5% ar vota SOS, 5% ar vota UDMR, 4% ar vota PUSL, iar 5% ar opta pentru alt candidat.
Ce spun românii despre cazul Roșia Montană
Respondenții au fost, de asemenea, întrebați dacă au fost la curent cu faptul că România a câștigat arbitrajul internațional cu Gabriel Resources în cazul Roșia Montană. 65% au confirmat că știau, 28% au declarat că nu știau, iar 7% nu au știut sau nu au răspuns.
Dintre cei care au indicat că erau la curent cu această decizie, 42% au apreciat avocații și experții care au lucrat la acest caz, 10% au menționat protestatarii, cei care au ieșit în stradă, 9% au evidențiat Guvernul actual, 5% au menționat Ministrul de Externe, 4% au considerat că nu există un merit distinct, ci a fost un noroc, 4% au menționat contribuția tuturor, 3% au atribuit meritul Guvernului Cioloș, în timp ce 23% nu au știut sau nu au răspuns.
Sondajul a fost realizat la nivel național în perioada 19-28 martie, pe un eșantion de 1.067 de respondenți, cu vârsta de 18 ani și peste. Marja maximă de eroare pentru întregul eșantion este de +/-3,1%, la un nivel de încredere de 95%.
Datele au fost colectate prin interviuri „față-în-față”, la domiciliul respondenților, iar validarea eșantionului s-a făcut pe baza celor mai recente date furnizate de Institutul Național de Statistică (INS).