În 2008, era "exotic" să contractezi un credit în franci elveţieni. Un franc era un pic peste 2 lei, dobânzile erau mai mici, iar băncile ofereau credite mai mari în franci decât în valute clasice. Astăzi, un franc este peste 3 lei. Care au fost capcanele creditelor în franci elveţieni? O rată de 1.000 de franci a unui credit de 124.000 CHF avea un echivalent în lei de aproximativ 2.000 de lei. Astăzi, aceeaşi rată a crescut la peste 3.000 de lei. Şi asta în doar 2 ani.&
În 2008, era „exotic” să contractezi un credit în franci elveţieni. Un franc era un pic peste 2 lei, dobânzile erau mai mici, iar băncile ofereau credite mai mari în franci decât în valute clasice. Astăzi, un franc este peste 3 lei. Care au fost capcanele creditelor în franci elveţieni?
O rată de 1.000 de franci a unui credit de 124.000 CHF avea un echivalent în lei de aproximativ 2.000 de lei. Astăzi, aceeaşi rată a crescut la peste 3.000 de lei. Şi asta în doar 2 ani.
Mai mult, la un venit lunar net de 3.500 lei se puteau lua un credit de nevoi personale cu ipotecă 90.000 de franci elveţieni, ceea ce insemna, la finalul lui 2007, aproximativ 54.000 de euro. Daca s-ar fi optat pentru un imprumut în euro, suma maximă ar fi fost de 39.000 de euro.
„Creditele în franci elveţieni au fost într-adevăr un pariu riscant”, spune Christian Blaabjerg, Chief Equity Strategist al Saxo Bank, care a explicat pentru capital.ro că mecanismul funcţionării creditelor în franci elveţieni poate fi descris cu o singură expresie: apetit pentru risc. Această expresie a fost deseori folosită când erau descrise investiţiile bancherilor de pe Wall Street. Practic, aceste credite au fost iniţiate când apetitul pentru risc de pe piaţă era mare, fapt ce determina, la vremea aceea, un franc slab şi un leu tare.
Nimeni n-ar fi bănuit că recesiunea şi programele de simulare economică vor întări monede precum francul elveţian sau yenul japonez, spune Blaabjerg.
De la începutul anului până acum, francul elveţian s-a apreciat în faţa monedei naţionale cu peste 40 de bani, ajungând să valoreze 3,23 de lei, ceea ce a făcut ca ratele creditelor în franci să fie din ce în ce mai greu de suportat pentru cei care în perioada 2007-2008 luau în această monedă terenuri sau case.
Ce se va întâmpla de acum înainte
În privinţa estimărilor pentru viitor, oficialul Saxo Bank este destul de clar în expirmare: „Ne aşteptăm ca durerea să continue pentru cei care au expunere în franci elveţieni”.
Veştile proaste nu se opresc aici. Cele îngrijorătoare vin chiar din Elveţia: „Aprecierea francului elveţian nu va putea fi stopată de Banca Naţională a Elveţiei (BNS). Instituţia a intervenit de-a lungul anilor trecuţi, însă fără succes”, notează un analist bancar elveţian, citat de publicaţia Le Temps.
BNS a încercat să intervină în cursul zilei de luni pentru a stopa apreciera francului în faţa monedei europene însă fără succes.
Ce spuneau românii în 2008
calin: Am contractat un credit in franci elvetieni cu dobanda fixa. In vara a implinit un an si pot sa spun ca nu mi s-a majorat deloc dobanda. Singura chestie este deprecierea leului in raport cu francul. Oricum am facut niste calcule, daca era in euro sau lei , plateam mult mai mult pentru suma contractata.
CHF: nu exista mai mare riscul decat la euro. am prieteni care au facut in aceeasi luna credite eu CHF si ei EUR, au avut de platit de s-au spart , fata de mine care am mai pus 20 de lei la rata.
E avantajos chiar!: si eu am contractat un credit in franci. Asta in conditiile in care am apelat la un consultant bancar( CREDIT RISK) si mi-a aratat avantajele unui credit in franci (care este oricum mult mai ieftin deact unul in eur si mult mai stabil). Singurul dezavantaj ar fi la schimbul valutar(pierdem putini bani). Si unde mai puneti ca am un prieten care lucreaza la BNR si a contractat si el imprumut in franci. deci… nu cred ca e asa dezavantajos!!