Care au fost cele mai mari și cele mici salarii nete în 2023? În ce domenii se înregistrează

salarii

SURSA FOTO: Dreamstime

Care au fost cele mai mari și cele mai mici salarii nete în 2023 în cele mai căutate industrii pentru angajare? În domeniile IT și energie se înregistrează cele mai mari salarii. În sectorul producției, situația este extremă: se înregistrează atât cele mai mici salarii, cât și unele dintre cele mai mari.

Care au fost cele mai mari și cele mici salarii nete în 2023?

În 2023, salariile nete cele mai mari au fost înregistrate în domeniile IT, energie și producție, în timp ce cele mai scăzute au fost în producție, contabilitate, administrativ & operațiuni și vânzări. Aceste informații provin de la cei peste un milion de utilizatori ai Undelucram.ro, cea mai extinsă comunitate online de angajați din România.

Astfel, cel mai mare salariu în 2023 a fost în domeniul IT, cu o valoare de 33.000 de lei net pe lună, în creștere cu 8,9% față de anul anterior. În contrast, salariul mediu și cel minim în IT au înregistrat creșteri mai moderate, de aproximativ 200-250 de lei, ajungând la 7.654 de lei net pe lună, respectiv 2.650 de lei net pe lună.

Salariile și majorările maxime au fost în IT și energie

În anul precedent, domeniile IT și energie au înregistrat cele mai înalte salarii maxime, înregistrând totodată și cele mai semnificative creșteri. Creșterea a fost de 2.700 de lei în IT și de 2.480 de lei în sectorul energetic.

Pe de altă parte, salariile „maxime cu valori minime” au fost în domenii precum suport clienți, contabilitate și administrativ/operațiuni, cu sume în jurul valorii de 10.000 de lei net pe lună.

Salariul mediu a crescut cel mai mult în energie

În anul 2023, în majoritatea domeniilor analizate, cum ar fi marketing, achiziții, administrativ/operațiuni, contabilitate și servicii de suport, salariul mediu a înregistrat o creștere de aproximativ 10%. Cu toate acestea, au existat și sectoare cu creșteri semnificative. În domeniul energiei, salariul mediu a crescut cu circa 25%, iar în serviciile juridice, cu 15%.

A fost primul an în care salariul minim a depășit pragul de 2.000 de lei net lunar, energia fiind sectorul cu cel mai înalt salariu minim. Analiza realizată de Undelucram.ro arată că și salariile minime au cunoscut o ușoară creștere în fiecare industrie, variind între 100 și 340 de lei. Cel mai semnificativ avans al salariului minim s-a înregistrat în domeniul energiei, crescând de la 2.350 la 2.690 de lei, adică cu 340 de lei. Acest sector a fost urmat de resurse umane, cu o creștere de aproximativ 300 de lei a salariului minim net lunar.

Cele mai mari salarii minime în 2023 au fost înregistrate în energie (2.690 lei), IT (2.650 lei) și achiziții (2.450 lei). În contrast, salariile minime cele mai reduse au fost în producție (2.050 lei), vânzări, administrativ/operațiuni și servicii de suport clienți, unde salariul minim a fost de 2.100 de lei.

În 2023, în toate domeniile, salariul minim a depășit 2.000 de lei, în comparație cu 2022, când existau încă sectoare (cum ar fi producția, resursele umane, marketing, administrativ/operațiuni și servicii de suport clienți) unde angajații aveau un salariu minim de 1.900 de lei. Această creștere a fost determinată de majorarea salariului minim net pe economie în octombrie la 2.079 lei (de la 1.898 lei), beneficiind de această măsură a Guvernului aproximativ 1,9 milioane de angajați.

„Analiza noastră ne arată că salariile au crescut în 2023 în toate domeniile și pe toate segmentele valorice. Astfel, deficitul de candidați din piață determină angajatorii să facă și mai multe eforturi în găsirea oamenilor potriviți, iar această situație vine la pachet și cu o calibrare mai bună între profilele acestora și așteptările salariale pe măsură.

Totodată, modificarea anuală a indicelui prețurilor de consum a pus și poate pune o presiune și mai mare pe creșterile salariale. Însă, dincolo de inflație sau lipsa de oameni, un factor important în evoluția salariilor în următorii ani îl va constitui transparentizarea obligatorie a acestora în spațiul Uniunii Europene, un pas necesar în care noi am crezut încă din 2011 de când am lansat platforma Undelucram”, a declarat Costin Tudor, CEO și fondator al Undelucram.ro.

Costin Tudor (SURSA FOTO: Undelucram.ro)