Brânza este o sursă excelentă de proteine, calciu și probiotice
Dar nu toate brânzeturile sunt la fel când vine vorba de sănătate. Multe pot avea un conținut ridicat de calorii, grăsimi saturate și sodiu. Deci, care este cea mai sănătoasă brânză? Iată ce recomandări face site-ul Prevention.
Brânza este o sursă excelentă de proteine, calciu și probiotice, precum și multe alte vitamine și minerale, inclusiv vitamina K, potasiu și vitamina A. Un studiu publicat în revista Nutrients a sugerat că, în general, consumul brânzeturilor poate fi legat de un risc mai mic de demență.
Tipul de lapte folosit și metoda de preparare ajută la determinarea celor mai sănătoase brânzeturi. Deși brânza nu ar trebui să încorporată în dieta oricui – persoanele cu alergii la lactate și intoleranță la lactoză sau care urmează un stil de viață bazat pe plante ar trebui să o evite – brânzeturile mai sănătoase oferă o modalitate excelentă de a adăuga nutrienți suplimentari în farfurie.
Care sunt cele mai sănătoase brânzeturi?
Iată care sunt unele dintre cele mai sănătoase brânzeturi.
Parmezanul. Parmezanul este făcut din lapte de vacă crud, nepasteurizat. Se ține la maturat cel puțin 12 luni pentru a elimina bacteriile dăunătoare, precum și pentru a-și dezvolta aroma specială. O porție de parmezan conține 10 grame de proteine și fosfor. Este și o sursă bună de calciu, care ajută la sănătatea oaselor. În plus, are și un conținut scăzut de lactoză.
Calorii per porția de 100 grame:
- Proteine: 10,1 g
- Grăsimi: 7 g
- Carbohidrați: 1 g
- Sodiu: 335 mg (14% DV)
- Calciu: 335 mg (33,5% din DV)
Brânza Cheddar. Este unul dintre cele mai populare tipuri de brânză. Acest tip de brânză semi-tare este originară din Anglia, fiind făcută din lapte de vacă. Este considerată sănătoasă, deoarece este o sursă excelentă de proteine și calciu, dar și o sursă excelentă de vitamina K, care este un nutrient esențial pentru oase.
Calorii pentru o cană (200 de grame):
- Proteine: 26 g
- Grăsimi: 38 g
- Carbohidrați: 3 g
- Sodiu: 739 mg (32% din DV)
- Calciu: 799 mg (80% din DV)
Brânza de capră. Este o brânză foarte gustoasă și sănătoasă. Poate fi o opțiune excelentă pentru cei care au o sensibilitate la brânza din lapte de vacă. Brânza de capră are un conținut mai scăzut de lactoză și conține proteine care pot fi digerate mai ușor decât cele din brânza din lapte de vacă.
Calorii per porție:
- Proteine: 9 g
- Grăsimi: 10 g
- Carbohidrați: 1 g
- Sodiu: 120 mg (tk% din DV)
- Calciu: 254 mg (25% din DV)
Mozzarella. Mozzarella este produsă din lapte de vacă sau din lapte de bivoliță. De ce este considerată o brânză sănătoasă? În primul rând, conține probiotice, care sunt benefice pentru organism. Conține mai puține calorii decât majoritatea celorlalte brânzeturi. De asemenea, oferă 6 grame de proteine pe porție și calciu.
Calorii per porție:
- Proteine: 24 g
- Grăsimi: 5 g
- Carbohidrați: 9,5 g
- Sodiu: 706 mg (30% din DV)
- Calciu: 227 mg (23% din DV)
Care sunt cele mai sănătoase brânzeturi?
Ricotta. Este recunoscută pentru textura sa ușoară și cremoasă, dar și pentru o aromă delicată. Poate fi folosită atât în mâncăruri sărate, cât și în preparate dulci. Este produsă din lapte de vacă, dar și din lapte de bivoliță, de oaie sau de capră. Brânza ricotta este considerată unul dintre cele mai sănătoase tipuri de brânză deoarece conține o cantitate generoasă de proteine.
Calorii per porție:
- Proteine: 20 g
- Grăsimi: 28,5 g
- Carbohidrați: 18 g
- Sodiu: 271 mg (12% din DV)
- Calciu: 578 mg (58% din DV)
Brânza cu mucegai. De obicei este făcută din lapte de capră, vacă sau oaie și conține culturi de mucegai, ceea ce îi conferă brânzei mirosul unic și aroma acidulată. Brânza albastră este unul dintre cele mai sănătoase tipuri de brânză, deoarece conține mai mult calciu decât majoritatea celorlalte tipuri de brânză.
Acest tip de brânză este excelent pentru garnisirea unei salate sau poate fi savurată împreună cu un fruct. Poate fi, de asemenea, un topping grozav pentru burgeri și pizza.
Calorii per porție:
- Proteine: 6 g
- Grăsimi: 29 g
- Carbohidrați: 2 g
- Sodiu: 326 mg (14% din DV)
- Calciu: 150 mg (15% din DV)
Brânza de vaci. Brânza de vaci este cunoscută pentru textura sa moale și cremoasă și pentru aroma suavă. Este unul dintre cele mai sănătoase tipuri de brânză, deoarece oferă mai multe proteine decât alte tipuri de brânză. Brânza de vaci este, de asemenea, o sursă excelentă de vitamina B12. O porție oferă 59% din aportul zilnic recomandat de vitamina B12.
Calorii per porție:
- Proteine: 24 g
- Grăsimi: 5 g
- Carbohidrați: 9,5 g
- Sodiu: 706 mg (30% din DV)
- Calciu: 227 mg (23% din DV)