România s-ar putea afla în situația să se confrunte cu o nouă ”afacere Hexipharma”, pe fondul cererii sporite de biocide, în contextul pandemiei COVID-19, avertizează un cunoscut economist.
Impunerea de către Guvern a purtării de măști în spațiile închise, fără ca populația să beneficieze de echipamente sanitare gratuite, a stârnit deja un val de nemulțumire în rândul populației.
Există multe voci în rândul opiniei publice care acuză faptul că, prin comercializarea de măști la suprapreț, anumite interese încearcă să profite financiar de pe urma pandemiei.
”Mulți am scăpat asta din vedere”
Cu toate acestea, afacerea momentului pare a fi mai degrabă alta, avertizează cunoscutul economist Adrian Câciu.
”Toată presiunea relaxării care începe de la 1 iunie se transferă pe mediul privat.
Condiții drastice, costuri destul de inutile din punctul meu de vedere, registre, proceduri, documente.
La acestea se adaugă pierderile de venit cauzate pe de o parte de scăderea naturală a cererii (din scăderea de putere de cumpărare a clienților) și din diminuarea serviciilor pe metru pătrat, urmare condițiilor impuse, pe de altă parte.
Ne-a scăpat la mulți dar afacerea perioadei pare ca sunt biocidele și nu măștile, om avea un „hexifarma reloaded” , nu știm (…).
Doua luni jumătate, oamenii au înregistrat frustrări. Acum vor încerca să scape de ele”, a scris Câciu sâmbătă pe Facebook.
Măștile de protecție sunt obligatorii
În context, trebuie precizat că, în urma stării de alertă decretată în România, măștile de protecție sunt obligatorii în spații comerciale, la serviciu și în mijloacele de transport în comun, așa cum arată două ordine emise de ministerele de Interne, al Sănătății și Transporturilor.
Astfel, pe perioada stării de alertă, masca de protecție trebuie purtată în orice spațiu public închis, în spații comerciale, mijloace de transport în comun și la locul de muncă, pe toată durata prezenței în oricare din spațiile închise ale incintei.
Deși premierul Ludovic Orban a promis măști ieftine, produse în România și anunța o capacitate de producție între 300 și 350 de mii de măști pe zi, după o lună, Romarm nu a vândut nicio mască din producție proprie.
România a plătit însă un milion de dolari pe echipamente care s-au dovedit nefuncționale: linia pentru producția de măști de la Romarm, achiziționată din China, s-a stricat.