Specialiştii de la prestigioasa Academie de Ştiinţe Sociale din China au prezentat rezultatele cercetării lor în publicaţia “Frontiers in Behavioural Neuroscience”, preluată de ziarul South China Morning Post, citat de Agerpres.
În cadrul acestui studiu, cercetătorii chinezi au controlat prin rezonanţă magnetică activitatea cerebrală a 28 de voluntari în timp ce aceştia erau “ademeniţi” cu bani. Concret, fiecărui voluntar i se dădea, în mod separat, o sumă de bani (care varia de la un individ la altul) şi i se oferea posibilitatea de a păstra o parte sau de a o refuza în întregime.
Când li se făcea oferta, s-a observat că tuturor voluntarilor li se activau arii din creier ce au legătură cu bunăstarea – în emisfera dreaptă, partea frontală, însă doar la cei care o acceptau se activa “girusul frontal inferior” stâng. În plus, cu cât acceptau mai mulţi bani, cu atât era mai mare activitatea din zona respectivă, situată în apropierea tâmplei.
Potrivit neurologului Li Shu, coordonator al studiului, constatarea poate arunca o nouă explicaţie a faptelor de corupţie. Analiza ar trebui să continue având ca subiecţi politicieni corupţi, este de părere un alt expert de la Universitatea din Beijing, Ge Jianqiao, citat de South China Morning Post.
Lupta contra corupţiei este una dintre priorităţile preşedintelui chinez, Xi Jinping. În perioada de aproape un an de când ocupă această funcţie, a crescut considerabil numărul anchetelor şi condamnărilor pentru fapte de corupţie. Nu mai departe decât luni, Xu Caihou, fost vicepreşedinte al Comisiei Militare Centrale, a fost exclus din partidul Comunist, fiind anchetat pentru acte de corupţie.