Regele uneia dintre cele mai mici țări din lume conduce o dinastie de aproape o mie de ani, care a rezistat războaielor, catastrofelor naturale și scandalurilor.
Astăzi, imperiul financiar din spatele Principelui suveran de Liechtenstein, Hans-Adam al II-lea, prosperă de pe urma domeniului său principal de expertiză: gestionarea bogăției pentru superbogații lumii, scrie Bloomberg.
Principatul Liechtenstein, cu o suprafaţă de 160,5 km pătraţi şi 37.000 de locuitori, este situat în vestul Europei între Elveţia şi Austria. Principatul Liechtenstein este a patra cea mai mică ţară a Europei (după Vatican, Monaco şi San Marino).
În 2004, conform Constituţiei, Principele Hans-Adam al II-lea a cedat fiului său, prinţul moştenitor Alois, prerogativele executive ale drepturilor sale constituţionale. Şeful statului rămâne în continuare Alteţa Sa, Principele Hans-Adam II.
LGT Group, active record de aproximativ 306 miliarde de franci elvețieni
LGT Group, firma de servicii bancare private și de administrare a activelor a familiei regale, a raportat luna trecută active record în administrare de aproximativ 306 miliarde de franci elvețieni (334 miliarde de dolari), o creștere cu 6% față de sfârșitul anului trecut.
Cu sediul în Vaduz, firma LGT Group încheiat luna trecută achiziția afacerii de administrare a fondurilor Aberdeen Plc, din Marea Britanie.
„Vom continua să căutăm”, a declarat Olivier de Perregaux, directorul executiv al LGT Private Banking, într-un interviu recent. „Cu toate acestea, ne concentrăm în primul rând pe creșterea organică”, a precizat el.
Liechtenstein, unul dintre mai cunoscute paradisuri fiscale din lume
Creșterea rapidă a LGT reprezintă o revenire pentru Liechtenstein, micul stat din Europa, care a fost cândva unul dintre mai cunoscute paradisuri fiscale din lume. Compania, care are o vechime de aproape un secol, și-a dublat activele gestionate și veniturile din exploatare, în ultimul deceniu, chiar dacă afacerile sale au scăzut după ce criza financiară din 2008 a vizat centre financiare offshore din SUA și alte țări.
LGT a fost printre companiile care au racolat angajați de la Credit Suisse, în urma prăbușirii băncii din Zurich și a fost achiziționată de UBS Group AG, contribuind la extinderea numărului de angajați la aproximativ 5.000. În august, fostul director Credit Suisse, Ajay Punjabi, s-a alăturat filialei LGT din India, alături de alți zeci de foști angajați ai băncii elvețiene care s-au alăturat companiei în acest an.
„Recrutăm intens”, a spus de Perregaux. „Acordul Credit Suisse-UBS nu este singurul motor de creștere pe care îl avem”, a subliniat el.
Hans-Adam al II-lea, cel mai bogat cap încoronat din Europa, cu o avere de aproximativ 9,2 miliarde dolari
Performanțe LGT Group, îl ajută pe Principele Hans-Adam al II lea să urce în topul ultrabogaților, cimentând poziția sa de cel mai bogat cap încoronat din Europa. Singurul beneficiar al LGT, el a devenit a 215-a cea mai bogată persoană din lume, cu o avere netă de aproximativ 9,2 miliarde de dolari, conform indicelui Bloomberg Billionaires, cu 71 de locuri în creștere față de începutul anului.
Spre deosebire de alți monarhi din Europa, precum regele Marii Britanii, Charles al III-lea, Hans Adam deține cel mai valoros bun al familiei sale, ceea ce o face cea mai veche avere în clasamentul Bloomberg. Bogăția Principelui și a familiei sale a provenit din pământurile dobândite în secolul al XII-lea, care acopereau la un moment dat o suprafață mare din Germania, Austria, Ungaria și Republica Cehă.
LGT a început în 1921 cu 10 angajați
LGT a început în 1921 cu 10 angajați și a fost achiziționat de familia regală aproximativ un deceniu mai târziu, în timpul Marii Crize. Prințul Hans-Adam a preluat frâiele LGT în anii 1970, după ce tatăl său l-a acuzat de reorganizarea imperiului familiei, ruinat din cauza administrării proaste în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
După stabilizarea firmei, fostul stagiar al băncii londoneze a extins-o, în afara țării, deschizând prima sucursală internațională în Hong Kong, în 1986, cu puțin timp înainte de a urca pe tron ca Principe suveran al Liechtensteinului.
Pe lângă LGT, dinastia regală a Liechtensteinului deține terenuri și proprietăți imobiliare, inclusiv un castel. De asemenea, a adunat o colecție importantă de artă, cu tablouri ale unor pictori precum Anthony van Dyck, Peter Paul Rubens și Bartolome Esteban Murillo, deși imperiul său financiar este forța motrice din spatele averii uriașe.
Potrivit indicelui de avere al Bloomberg, valoarea LGT a crescut cu aproximativ 25% în acest an, depășind indicele MSCI World Bank.