O persoană plăteşte în medie, lunar, 52 lei pentru un abonament de telefonie mobilă şi 29 lei pentru o cartelă preplătită, conform unui studiu realizat de The Gallup Organization România, la cererea Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii.

Există însă persoane care îşi permit să plătească şi câteva mii de euro pe factura la telefonul mobil. Cea mai mare sumă plătită vreodată la Orange, liderul pieţei telecom a fost de aproximativ 8.000 de euro.

“Una dintre cele mai mari facturi înregistrate la Orange, aparţinând unui abonat-persoana fizică din Bucureşti, a fost în valoare de aproximativ 8.000 de euro”, au declarat pentru Capital oficialii operatorului telecom. Aceştia au precizat ca este vorba de un singur număr de telefon.

Ca să ajungă la o factură de 8.000 de euro, clientul Orange ar fi trebuit să aibă un abonament Business Flexibil 9 în valoare de 155 de euro. În cazul în care acesta s-ar fi deplasat în ţara vecină Serbia şi ar fi descărcat de pe mobil un film în format .avi de circa 700 MB, factura lui lunară s-ar fi ridicat la aproximativ 6.000 de euro, fără TVA. Tariful pentru transfer de date în Serbia este de 9 euro pe un MB. La această sumă dacă adăugăm TVA, rezultă că la sfârşitul lunii acesta ar trebui să plătească aproximativ 8.000 de euro, inclusiv valoarea abonamentului lunar.

Cu banii plătiţi pe factura Orange, acesta şi-ar fi putut cumpăra un Logan Sandero Ambiance  cu motor de 1.6 MPI, 85 CP, zece iPad-uri 2 de 64 de GB cu Wi-Fi şi 3G sau putea plăti chiria pe trei ani la un apartament cu două camere.

Cel mai ieftin abonament de voce la Orange este Delfin. Pentru 4,17 euro, clienţii primesc 200 de minute în reţea şi 25 de minute naţionale incluse.

La polul opus se află abonamentul Business Flexibil 9 pentru care un client poate ajunge să plătească şi 155 de euro pe lună. Abonamentul include un credit lunar de 125 de euro care poate fi folosit pentru pentru apeluri naţionale sau în reţea, SMS, trafic internet etc. Creditul inclus în abonament şi neconsumat într-o lună se transferă în luna următoare, în limita a 125 euro.

Românii nu cunosc tarifele practicate de operatorii telecom
Potrivit cercetării Gallup, românii nu cunosc tarifele practicate de propriul furnizor de telefonie mobilă.
“Dintre utilizatorii de abonamente, doar 21% din respondenţi afirmă că ştiu care este costul unui apel de un minut în aceeaşi reţea de telefonie mobilă, 18% cunosc costul unui apel de un minut către alte reţele mobile şi 10% cunosc costul unui apel de un minut către o reţea de telefonie fixă, alta decât cea deţinută (dacă este cazul) de operatorul de telefonie mobilă”, se arată în studiul Gallup.

Orange este lider pe piaţa serviciilor de telefonie mobilă, jumătate din utilizatori folosind cel puţin o cartelă SIM de la Orange. 35% utilizează servicii de telefonie mobilă de la Vodafone, 25% de la Cosmote, 9% de la RDS şi 1% de la Zapp.
În ultimul trimestru din 2010, Orange a înregistrat un venit total de 243 milioane de euro. La finalul anului 2010, Orange avea 10,5 milioane de clienţi.