Care este cea mai rară culoare a ochilor

ochi albastri

SURSĂ FOTO: Dreamstime

Deși culoarea ochilor nu este factor determinant în comunicare, cu cât este mai rară, cu atât atrage mai mult atenția, reușind să fascineze orice interlocutor. Se pare că mai bine de 50 % din populația lumii are ochii căprui.

Dar există și multe nuanțe de albastru și culori precum negru, violet sau chiar roșu. Iată care este considerată cea mai rară culoare a ochilor, din lume, potrivit Reader’s Digest.

Ca și în cazul determinării celei mai rare combinații de păr și ochi, și culoarea ochilor este ceva complex. În timp ce genetica joacă un rol important, o anumită genă are un cuvânt greu de spus în determinarea culorii ochilor. Culoarea ochilor este determinată de melanină, care produce pigmentarea părului, ochilor și a pielii. Culoarea ochilor este direct legată de cantitatea de melanină găsită în stromă.

Albastru nu este cea mai rară culoare

Deși șansele de a avea ochi albaștri sunt semnificativ mai mici decât de a avea ochi căprui, albastru nu este cea mai rară culoare, așa cum am crede. De fapt, este a doua cea mai frecventă culoare a ochilor, conform unui articol din World Atlas. Și mai puțin comună este culoarea verde, care se regăsește la doar 2% din populația lumii.

Cenușiu și violet

Cele mai rare culori ale ochilor sunt cenușiu și violet (care se întâlnesc mai ales la persoanele cu forme severe de albinism) și cu heterocromie. Acesta este un termen folosit pentru a descrie ochi de culori diferite – de exemplu, unu albastru, altul verde. Ochii de culori diferite dau persoanei respective un aspect exotic, captivant și se pare că doar 1% din oameni au ochi de culori diferite.

De ce există și ochi roșii

În cazuri grave de albinism oculocutanat, din cauza lipsei totale de melanină în ochi, lumina poate trece prin țesuturile irisului și reflectă hemoglobina vaselor de sânge retiniene. Acest lucru face ca ochii să fie percepuți de culoarea roșie, deși sunt albi.

Există ceva în comun

Grație studiilor oamenilor de știință de la Universitatea din Copenhaga, se știe că, în urmă cu 6.000 – 10.000 de ani, toată lumea avea ochi căprui. Dar, la un moment dat, a apărut o mutație pe gena OCA2, care controlează cantitatea de melanină pe care o producem. Această mutație a acționat ca un soi de „comutator” și „a oprit” capacitatea oamenilor de a mai avea ochi căprui. Așa au început să apară ochii albaștri! Echipa din Copenhaga a identificat mutația care a creat ochii albaștri, dar a descoperit și că toți oamenii cu ochi albaștri au ceva în comun.

„Putem concluziona că toți indivizii cu ochi albaștri sunt legați de același strămoș”, explică profesorul Hans Eiberg. „Toți au moștenit același ”comutator” exact în același loc din ADN-ul lor”, a menționat el.