Aproximativ 10% din corpul nostru este alcătuit din sânge. Deși sângele arată la fel la toți oamenii, există diferențe uriașe ale sângelui de la persoană la persoană.

Oamenii de știință și medicii sunt capabili să clasifice grupele de sânge pe baza mai multor factori.

Anumite tipuri de sânge sunt mult mai frecvente decât altele. Acest lucru trebuie știut în cazul în care aveți nevoie vreodată de transfuzie de sânge sau vreți să donați sânge.

Ce este o grupă sanguină

Există un motiv pentru care oamenii au o grupă de sânge diferită. Sângele este alcătuit în esență din celule roșii din sânge, celule albe din sânge, plasmă și trombocite. Grupa de sânge depinde de antigeni, cunoscuți și ca molecule, care se află pe suprafața celulelor roșii din sânge. Antigenii variază de la o persoană la alta, în funcție de genetica acestora.

Tipuri de grupe sanguine

Aceste grupe de sânge determină existența sau absența de antigeni A și B pe suprafața celulelor roșii din sânge. Aceste grupuri sunt în continuare defalcate în funcție de factorul Rh. Sângele va fi etichetat ca pozitiv sau negativ, în funcție de prezența acestei proteine în sânge.

Pe baza antigenilor și a factorului Rh, există opt tipuri de grupe sânge diferite:

A-pozitiv
A-negativ
B-pozitiv
B-negativ
AB-pozitiv
AB-negativ
O-pozitiv
O-negativ

AB-negativ, cea mai rară grupă de sânge

AB-negativ este considerat cel mai rar tip de sânge din SUA. Acesta reprezintă doar 0,6% din grupele de sânge din țară.

Persoanele cu grupa de sânge AB-negativ pot primi globule roșii de la donatori cu orice alt tip de sânge Rh-negativ. Sunt, de asemenea, donatori universali de trombocite și plasmă, deoarece acest sânge poate fi transfuzat la orice pacient.

Cel mai popular tip de grupă de sânge este O-pozitiv. Aproximativ una din trei persoane au această grupă de sânge. De asemenea, A pozitiv este a doua cea mai răspândită grupă de sânge, cu o frecvență de 35,7%.

Sursa foto: Dreamstime