Care este cea mai sănătoasă brânză?
Care este cea mai sănătoasă brânză? Echilibrul și moderația sunt inerente unei alimentații sănătoase, ceea ce înseamnă că toate alimentele (inclusiv brânza) se potrivesc acestei rutine. De fapt, există câteva brânzeturi care au foarte multe de oferit din punct de vedere nutrițional.
Când vrem să avem pe masă o brânză mai sănătoasă, este important să cunoaștem unele informații nutriționale pentru a găsi nutrienții benefici, dar și pe cei pe care am dori să-i limităm.
Nutrienții din brânză includ proteine, probiotice, calciu, fosfor, zinc, vitamina A și vitamine B, cum ar fi vitamina B12, potrivit Realsimple.
Nutrienții din brânză
Proteine: Proteinele servesc ca element de bază pentru multe țesuturi din corp, de la mușchi și păr, până la organe și piele.
Probiotice: Deși din punct de vedere tehnic nu sunt un nutrient, probioticele (sau bacteriile sănătoase) sunt un bonus în orice soi de brânză. Ele ajută la creșterea populațiilor de bacterii benefice din microbiomul intestinal, un sistem care are un impact pozitiv asupra sănătății intestinale, imune și a creierului.
Calciu și fosfor: Calciul și fosforul sunt nutrienți importanți pentru sănătatea și creșterea oaselor, pentru toate grupele de vârstă.
Zinc, vitamina A, vitamine B: Zincul, vitamina A și vitaminele B pot acționa ca antioxidanți în întregul corp pentru a reduce inflamația sistemică și a sprijini sănătatea imunitară
Pe de altă parte, brânza poate avea un conținut ridicat de grăsimi saturate, colesterol alimentar, calorii, sodiu și lactoză.
Grăsimi saturate: grăsimile saturate și colesterolul alimentar au fost mult timp legate de riscul crescut de boli de inimă, fiind legate de niveluri crescute de colesterol din sânge.
Grăsimile nesaturate sunt sănătoase
În cazul grăsimilor saturate, unele studii au găsit o legătură între aport și bolile de inimă. Dar când vine vorba de produse lactate fermentate, cum ar fi anumite brânzeturi, procesul de fermentație transformă o parte din conținutul de grăsimi saturate al produsului în grăsimi nesaturate sănătoase pentru inimă.
Calorii: În timp ce numărarea caloriilor începe să devină un lucru din trecut, este important să recunoaștem că un consum exagerat de alimente bogate în calorii, cum ar fi anumite brânzeturi, poate duce la creșterea nedorită în greutate.
Sodiul: „Sodiul este un nutrient pe care nu toată lumea îl poate tolera, dacă este consumat în exces, deoarece poate fi corelat cu creșterea nivelului tensiunii arteriale și cu riscul de evenimente cardiovasculare.
Lactoza: Cunoscută și sub denumirea de zahăr din lapte, lactoza un tip de carbohidrați care se găsește în multe brânzeturi, ce pot declanșa simptome gastrointestinale precum gaze, balonare, diaree sau constipație.
Cele mai sănătoase brânzeturi
Brânza elvețiană
Dimensiunea porției: 28 grame
Calorii: 111 calorii
Proteine: 8 grame (g)
Grăsimi saturate: 5 g
Colesterol: 26 miligrame (mg), 9% din valoarea zilnică (VD)*1
Calciu: 252 mg, 19% DV
Sodiu: 53 mg, 2% DV
„Brânza elvețiană este ideală pentru persoanele care urmăresc sodiul în dieta lor”, spune medicul Lisa Andrews. Oferă o aromă minunată de nucă, mult calciu, colesterol alimentar minim și niveluri scăzute de lactoză.
Brânză de vaci cu conținut scăzut de grăsimi
Dimensiunea porției: 1/2 cană (100 g)
Calorii: 82 de calorii
Proteine: 11 g
Grăsimi saturate: 1 g
Colesterol: 12 miligrame (mg), 4% DV
Calciu: 103 mg, 8% DV
Sodiu: 321 mg, 14% DV
Brânza de vaci conține probiotice și este una dintre cele mai sănătoase tipuri de brânză.
Brânză albastră
Dimensiunea porției: 1 uncie (28 g)
Calorii: 100 de calorii
Proteine: 6 g
Grăsimi saturate: 5 g
Colesterol: 21 miligrame (mg), 8% DV
Calciu: 150 mg, 12% DV
Sodiu: 326 mg, 14% DV
Oferă o cantitate decentă de calciu și proteine, fără a fi foarte bogată în calorii sau colesterol alimentar.
Brânza de vacă Morbier Fermier
Dimensiunea porției: 1/2 cană (100 g)
Calorii: 145 calorii
Proteine: 15 g
Grăsimi saturate: 5 g
Colesterol: 35 miligrame (mg), 12% DV
Calciu: 1125 mg, 90% DV
Sodiu: 82 mg, 4% DV
Dacă nu ați auzit încă de acest tip de brânză, este doar o chestiune de timp, deoarece acest soi inovator are multe de oferit atât în ceea ce privește gustul, cât și nutriția. Brânza are o aromă foarte blândă, care se pretează bine mâncărurilor dulci sau sărate. Și cu o porție mare de probiotice, aproape 100% din necesarul zilnic de calciu și 15 grame de proteine într-o jumătate de cană, această brânză merită să o încercați
Brânză Mozzarella parțial degresată
Dimensiunea porției: 28 g
Calorii: 72 de calorii
Proteine: 7 g
Grăsimi saturate: 3 g
Colesterol: 18 miligrame (mg), 7% DV
Calciu: 222 mg, 18% DV
Sodiu: 175 mg, 8% DV
Brânza mozzarella parțial degresată este o gustare excelentă atunci când este asociată cu fructe sau biscuiți din cereale integrale, deoarece conține mai puține grăsimi saturate.
Brânză Ricotta
Dimensiunea porției: 1/2 cană (100 g)
Calorii: 150 de calorii
Proteine: 8 g
Grăsimi saturate: 6 g
Colesterol: 49 miligrame (mg), 17% DV
Calciu: 206 mg, 17% DV
Sodiu: 110 mg, 5% DV
Ca ingredient care poate fi adăugat fără probleme atât în mâncăruri dulci, cât și sărate, ricotta este o gustare delicioasă, cu conținut ridicat de calciu și proteine, cu fructe sau crudități, precum și un ingredient excelent în paste și chiar produse de patiserie.
Brânză Feta
Dimensiunea porției: 28 g
Calorii: 75 de calorii
Proteine: 4 g
Grăsimi saturate: 4 g
Colesterol: 25 miligrame (mg), 10% DV
Calciu: 140 mg, 11% DV
Sodiu: 323 mg, 15% DV
Brânza feta are un conținut mai mare de sodiu și colesterol, în comparație cu celelalte opțiuni enumerate aici, dar oferă cantități semnificative de calciu. Feta este făcută din lapte de oaie, având un conținut foarte scăzut de lactoză – un câștig major pentru cei sensibili la produsele lactate.
Parmezan
Dimensiunea porției: 28 g
Calorii: 111 calorii
Proteine: 10 g
Grăsimi saturate: 4 g
Colesterol: 19 miligrame (mg), 8% DV
Calciu: 335 mg, 26% DV
Sodiu: 335 mg, 16% DV
Brânzeturile tari, precum parmezanul, au un conținut scăzut de lactoză. În plus, parmezanul este bogat în proteine și calciu. Cu toate acestea, este important să rămâneți la o porție mică, pentru a evita sarea.