Printre cele mai sănătoase tipuri de pâine se numără pâinea integrală, pâinea cu ovăz, pâinea cu secară și cea cu maia. Fie că este albă, neagră sau de graham, toată pâinea conține fibre – un nutrient esențial de care organismul are nevoie pentru o digestie mai bună și pentru sănătatea intestinului.

Pâinea din grâu integral și pâinea integrală conțin mai multe fibre.

Experții în nutriție vin cu sfaturi importante pentru cei care caută răspunsul la această întrebare.

Care este cea mai sănătoasă pâine?

Experții citați de Firstforwomen sunt de acord că pâinea cu maia este cea mai sănătoasă pâine.

„Unic pentru procesul de fermentație, maiaua oferă un gust acidulat și este mai puțin intens la sensibilitatea la gluten”, spune Chris Mohr, consilier de fitness și nutriție. „Fermentarea ajută la îmbunătățirea absorbției nutrienților datorită prezenței acidului lactic”, explică el.

În plus, carbohidrații din aluat sunt transformați în amidon rezistent. Acest tip de amidon durează mai mult pentru a se digera, așa că pâinea te va face să te simți mai sătul mai mult timp.

Pâinea cu aluat are un indice glicemic mai scăzut

Un alt beneficiu? Angel Luk, nutriționist și co-fondator al FoodMysteries.com, spune că pâinea cu aluat are un „indice glicemic mai scăzut, care ajută la gestionarea zahărului din sânge”.

Asta o face o alegere deosebit de bună pentru cei cu diabet sau prediabet care doresc să-și mențină nivelul de zahăr din sânge constant.

pâine
SURSA FOTO: Dreamstime

Pâinea cu cereale integrale încolțite este o alegere sănătoasă

Un alt tip de pâine care face parte dintr-o dietă sănătoasă este pâinea cu cereale integrale încolțite. Seamănă cu pâinea obișnuită din cereale integrale, dar are mai multe vitamine și minerale datorită procesului de încolțire. Spre deosebire de pâinea tradițională, pâinea din cereale integrale încolțite se face atunci când cerealele integrale sunt înmuiate în apă și lăsate să încolțească, înainte de a fi măcinate și transformate în făină.

„Pâinea cu cereale încolțite este bogată în nutrienți, cum ar fi vitaminele B și oligomineralele, în timp ce cerealele rafinate găsite în majoritatea tipurilor obișnuite de pâine nu conțin nutrienți naturali”, spune Sarah Herrington, medic nutriționist. „Aceste tipuri de pâine au și mai multe fibre și duc la o creștere mai mică a zahărului din sânge după consum”, subliniază ea.

Atât pâinea încolțită, cât și maiaua sunt ușor de digerat și au un indice glicemic scăzut, fiind o alegere mai bună pentru persoanele care au diabet și prediabet.

Ce să căutați când cumpărați pâine sănătoasă

Există câteva lucruri importante pe care ar fi bine să le știți când mergeți la magazinul alimentar. Cel mai important: citiți eticheta ingredientelor de pe ambalajul pâinii.

De obicei, cu cât vedeți mai puține ingrediente, cu atât mai bine.

„Boabele organice, cum ar fi hrișca, semințele și alte cereale, sunt elementele importante ale pâinii de calitate superioară”, adaugă ea. O pâine mai sănătoasă va conține cerealele integrale, enumerate ca ingrediente principale.

De asemenea, informațiile nutriționale sunt importante, dar Mohr spune că este esențială cantitate de grame de fibre. „Alegeți acea pâine care furnizează cel puțin trei grame de fibre naturale pe felie. Acest lucru ajută la digestie și la sănătatea generală”, explică el.

În plus, evitați mărcile cu mult zahăr adăugat sau cu conținut ridicat de sodiu, care pot crește tensiunea arterială, afectând sănătatea inimii în timp.