Carbohidrații, unul dintre cei trei macronutrienți de care are nevoie organismul
Alimentele bogate în carbohidrați, inclusiv pâinea, au fost criticate pe nedrept în ultimii ani. Deși încercați să limitați carbohidrații pe care îi consumați în funcție de obiectivele de sănătate, nu ar trebui să îi eliminați în întregime, spun experții.
„Sunt un cruciat al carbohidraților și un mare fan al pâinii”, spune dieteticianul Caroline Susie, citată de Today.com.
Carbohidrații sunt unul dintre cei trei macronutrienți de care are nevoie organismul și o sursă majoră de energie. În timp ce nevoile individuale pot varia, adulții sănătoși ar trebui să obțină aproximativ jumătate din caloriile zilnice din carbohidrați, spune medicul nutriționist Theresa Gentile, purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Sănătate din SUA.
Pâinea poate fi o sursă excelentă de fibre, proteine și vitamine și minerale
Pâinea poate fi o sursă excelentă de fibre, proteine și vitamine și minerale esențiale. O singură porție de pâine, de obicei doar o felie, poate conține 3 grame de fibre sau mai mult.
Pâinea „poate fi un vehicul pentru atât de multe alte alimente”, spune Susie. ”Există atât de multe alimente hrănitoare pe care probabil că oamenii nu le-ar mânca dacă nu ar fi pâinea”, spune ea.
Puteți să vă îndepliniți obiectivele de proteine cu hummus, unt de arahide sau salată de ton pe o bucată de pâine prăjită.
Ce trebuie să cauți într-o pâine sănătoasă
În general, experții recomandă să consumați pâine integrală, făcută cu făină care conține tot miezul grâului.
Există trei părți ale miezului: tărâțe, germen și endosperm, explică Departamentul Agriculturii din SUA. Pâinea integrală le conține pe toate trei și vine cu o bună porție de fibre, proteine, vitamine și antioxidanți.
Consumul de cereale integrale susține sănătatea intestinului, a creierului și a inimii și este parte importantă din cele mai apreciate diete mediteraneene.
Pâinea făcută din făină rafinată include doar endospermul, ceea ce înseamnă că pierde o doză mare de nutrienți în acest proces.
De aceea, experții recomandă, în general, să optați pentru pâine integrală care conține toate părțile miezului și, prin urmare, nu trebuie să treacă prin această procesare suplimentară.
Care este cel mai sănătos tip de pâine?
Pâinea integrală conține făină din cereale integrale, așa că vă va oferi nutrienții necesari și o cantitate bună de fibre sănătoase pentru intestin, proteine și carbohidrați energizanți.
Căutați „făină integrală” ca prim ingredient pe etichetă, spune Gentile. Sau, mai bine, căutați un procent. „Unele pâini ar putea avea „100% grâu integral” pe ambalaj”, explică ea. „Ceea ce trebuie să eviți este făina de grâu, pentru că, practic, este făină albă”, subliniază ea.
Pâinea cu secară
Unii oameni o preferă pentru că este făcută cu cereale integrale care au fost lăsate să germineze înainte de a fi transformate în făină, explică Susie.
Are un profil nutritiv bogat în fibre și proteine, asemănător cu cele din cereale integrale, dar există unele dovezi că procesul de germinare crește biodisponibilitatea unor nutrienți, spune Susie.
Pâinea cu secară poate conține, de asemenea, mai mulți antioxidanți, în special polifenoli pe bază de plante, adaugă Gentile.
Pâinea cu semințe
Există diferite tipuri de pâine integrală cu semințe adăugate, care pot crește și mai mult conținutul nutrițional al acestor produse.
„Semințele pot fi pline de grăsimi bune”, spune Susie, și reprezintă o altă modalitate de a adăuga fibre și proteine. Ea recomandă să căutați pâinea care conține semințe de in și semințe de chia, pline de nutrienți.
Cu toate acestea, semințele vor schimba textura pâinii, notează ea.
Pâinea fără gluten
Dacă preferați să evitați glutenul din cauza unei alergii sau a unei sensibilități, pâinea fără gluten este cea mai sănătoasă opțiune.
Făina alternativă tinde să ofere mai puține fibre decât făina integrală.
Pâinea fără gluten poate fi făcută și din făină de migdale, care oferă un plus de proteine și grăsimi sănătoase, spune Gentile.
În plus, pâinea cu maia conține în mod natural mai puțin gluten decât alte tipuri de pâine, deoarece glutenul se descompune în timpul procesului de preparare a pâinii, explică Gentile.