Poziția pe care o avem în timp ce dormim afectează calitatea somnului, însă ea poate fi influențată și de anumite probleme de sănătate, scrie Howstuffworks.
Calitatea somnului depinde de diferiți factori, începând cu cei genetici și până la ceva foarte banal, cum ar fi calitatea saltelei. Unii susțin că atunci când dormim pe o parte, creierul „se curăță” mai bine, eliminând toxinele cardiovasculare, pulmonare și cerebrale.
Cea mai bună poziție de dormit este pe spate
Cea mai bună poziție este aceea în care avem un somn profund, iar dimineața ne trezim plini de energie, consideră, la unison, medicii, care spun că fiecare organism este construit altfel și are necesități diferite.
„Există câteva poziții de dormit care, în general, sunt considerate mai bune decât altele pentru sănătate”, spune Robert Pagano, co-fondator al Sleepline, un site de recenzii privind produsele pentru somn.
”Dormitul pe spate, cu brațele lângă corp, este una dintre opțiunile cele mai bune”, spune acesta.
Explicația este simplă: dormind pe spate, coloana vertebrală rămâne aliniată corectă. Multe dureri cu care ne trezim dimineața rezultă din alinierea greșită a coloanei vertebrale în urma unei poziții de dormit incomode, care creează puncte de presiune în jurul corpului, în special asupra spatelui, umerilor și gâtului.
”Doar 8% dintre oameni dorm pe spate, deși aceasta este cea mai bună poziție pentru a lăsa corpul să se odihnească. Ne permite să evităm arsurile stomacale și să relaxăm gâtul și coloana vertebrală”, a explicat dr. Shelby Harris, specialistă în medicina somnului.
Conversia somnului
Dacă nu puteți dormi pe spate, experții spun că există câteva lucruri pe care le puteți face pentru a reuși acest lucru. În primul rând, puneți de o parte și de alta a corpului câte o pernă și una sub genunchi, care să vă împiedice să vă întoarceți în timp ce dormiți, pentru că puțini pot spune că dorm ”neîntorși”.
Poziția nu este recomandată însă persoanelor care sforăie sau au apnee în somn.
Dormitul pe o parte
Persoanele care dorm pe o parte pot menține alinierea corectă a coloanei vertebrale, dar este mai dificil, în comparație cu dormitul pe spate, spune Harris.
„Cheia este să vă mențineți gâtul, coloana vertebrală și partea inferioară a spatelui într-o singură linie continuă. Pentru a realiza acest lucru, este nevoie de o pernă de înălțime medie și mai tare. Pernele pufoase nu reușesc adesea să ofere sprijinul necesar pentru cei care dorm în această poziție, iar asta duce la nealinierea coloanei vertebrale.
Această poziție nu este recomandabilă celor care suferă de reflux gastroesofagian.
Cel mai nesănătos mod de a dormi
Această poziție este denumită și somn „în cădere liberă” și ar trebui evitată pentru că specialiștii o consideră cel mai nesănătos mod de a dormi.
„Este cea mai proastă poziție de dormi pentru că așa e cel mai dificil să menții coloana vertebrală în alinierea corectă”, spune Harris. Indiferent de poziția lor, picioarele vor pune presiune pe partea inferioară a spatelui. În plus, riscăm să antrenăm o tensionare a mușchilor deglutiției, ai traheii și o presiune asupra cutiei toracice, ceea ce poate provoca dificultăți respiratorii.