Succesul piureului depinde foarte mult de tipul de cartofi pe care îi fierbem, de cum îi pasăm sau de anumite ingrediente. Site-ul Simplyrecipes a cerut sfatul unor bucătari celebri pentru a afla dacă există un secret în prepararea piureului de cartofi.

În mod surprinzător, a existat o singură metodă preferată de bucătarii chestionați.

Cel mai bun mod de a face piure de cartofi

Experții au avut câteva variații în metodele de preparare a piureului de cartofi, dar toți au fost de acord cu pașii de bază: fierbeți bine cartofii în apă cu sare, apoi scurgeți-i bine și lăsați-i să se răcească puțin. Zdrobiți-i folosind o presă pentru cartofi și adăugați-i înapoi în oala încă fierbinte împreună cu o cantitate sănătoasă cu „cel mai bun unt pe care îl puteți găsi”, așa cum spune chef Joe Schafer.

Apoi, amestecați-i încet cu smântână, sau, dacă vă place piureul de cartofi mai ușor, folosiți lapte călduț. În final, asezonați cu sare și piper negru.

Ce cartofi trebuie folosiți pentru piure

Pentru cel mai cremos piure de cartofi, toți bucătarii spun că folosesc cartofi albi. Cartofii roșii au nevoie de mai mult timp să se descompună, în timp ce cartofii albi au o textură mătăsoasă și netedă.

Bucătarii care preferă să fiarbă cartofii în coajă aleg cartofi mai mici. Aceștia sunt mai ușor de curățat când s-au răcit, dar nu trebuie lăsați să se răcească foarte mult.

De fapt, menținerea cartofilor calzi pe tot parcursul procesului de pregătire a piureului este foarte importantă. Schafer spune: „Dacă se răcesc, amidonul îi va face să devină prea păstoși și lipicioși”.

Creatorul culinar Peter Som recomandă atenție sporită atunci când tăiați cartofii. Trebuie tăiați în dimensiuni egale pentru a se găti uniform, sfătuiește el.„Apa este un inamic”, adaugă Schafer, „deci cu cât cartofii sunt mai scurși de apă după ce au fiert, cu atât mai bine”.

Cea mai bună metodă de a zdrobi cartofii

Toți cei chestionați folosesc o presă pentru cartofi pentru a-i zdrobi. Și sunt de acord că există un singur echipament care trebuie evitat piure: robotul de bucătărie sau mixerul.

„Nu-i puneți într-un robot de bucătărie sau într-un blender”, avertizează Som. Astfel, amidonul se va activa și veți avea un fel de pastă de tapet”, explică el.

Som recomandă un pas suplimentar pentru obținerea unei texturi catifelate. „Treceți piureul printr-o sită fină. Acest lucru poate fi repetat de mai multe ori pentru ca piureul să devină neted”, sfătuiește el.

Cum poți spori aroma piureului 

Vreți să schimbați acea aromă pură de cartofi? Experta Ann Muller schimbă laptele cu smântâna mexicană. „Acest lucru adaugă o aromă bogată, catifelată, care este pur și simplu irezistibilă”, declară ea.

De asemenea, puteți adăuga în piure ulei de măsline și câțiva căței de usturoi pentru un gust savuros.