Udatul plantelor este o parte necesară a îngrijirii lor, iar momentul potrivit al zilei poate face o mare diferență pentru creșterea și sănătatea lor. Aflați care este cel mai bun moment al zilei pentru a vă uda plantele.

După cum se știe, există diferite teorii despre cel mai bun moment al zilei pentru udarea plantelor.

O tabără spune că cel mai indicat moment este dimineața devreme, în timp ce alții sunt de părere că plantele trebuie udate seara. Există câteva lucruri care trebuie luate în considerare atunci când ieșim să udăm plantele, scrie site-ul BackyardBoss.

Factorul evaporare

Udarea plantelor dimineața devreme este o opțiune excelentă dacă vreți să stabiliți o regulă generală de la care să nu vă abateți. Dar specialiștii spun că nu se poate da un răspuns clar privind cel mai bun moment al zilei și că totul depinde de câțiva factori

În primul rând, trebuie să vă gândiți la evaporare. Apa se evaporă mai repede la tempereraturile ridicate ale zilei. Așa că nu udați plantele la amiază, când soarele începe să apună. Dacă le udați dimineața, plantele vor avea mai mult timp să absoarbă apa, înainte ca aceasta să se evapore.

Noaptea, puteți risca probleme cu distribuția apei, răcirea solului și dezvoltarea ciupercilor. Cu toate acestea, dacă locuiți într-un climat foarte cald, udarea plantelor pe timpul nopții ar putea fi cea mai bună șansă de supraviețuire a lor, deoarece apa nu se va evapora prea repede.

Luați în calcul ce program aveți

De asemenea, luați în calcul programul pe care îl aveți. Dacă sunteți o persoană matinală, udarea plantelor la prima oră a dimineții ar putea fi perfectă. Dacă vă place să dormiți mai mult, operațiunea de udare a plantelor după apusul soarelui ar putea fi o alegere mai bună.

La fel de important de reținut este faptul că trebuie să udați plantele în momentul în care observați că par ofilite. O plantă ofilită înseamnă o plantă stresată, care are nevoie de ajutor imediat.

Nu le lăsați să ajungă să se ofilească

Încercați să le udați cât mai bine și mai ales nu mai lăsați plantele să se ofilească. Ofilirea repetată poate afecta plantele, făcându-le mai puțin capabile să facă față altor provocări, cum ar fi căldura mare și dăunătorii.

Multe boli comune fungice și bacteriene ale plantelor se răspândesc mai ușor în condiții umede. Puteți să țineți departe dăunătorii menținând frunzele cât mai uscate atunci când le udați. Este bine să folosiți un furtun sau o stropitoare.

De asemenea, este important să udați la baza plantei. Udarea frunzelor poate face mai mult rău decât bine, deoarece poate încuraja dezvoltarea ciupercilor.

Temperatură, ploi, vânt

Iată câteva lucruri de care trebuie să țineți cont, verificând atent condițiile meteorologice, înainte de a uda plantele:

1. Verificați temperatura. Dacă se anunță o zi fierbinte, va trebui să udați plantele dimineața, astfel încât să aibă timp să absoarbă apa, înainte ca soarele să devină prea intens. Dar dacă locuiți într-un mediu foarte cald, este bine să le hidratați seara.

2. Verificați dacă se anunță ploi. În acest caz, plantele din grădină nu vor trebui udate. Mama Natură le va oferi apa necesară. Iar prea multă apă poate fi la fel de nocivă ca și lipsa apei.

3. Verificați dacă va fi o zi cu vânt! Vântul poate usca solul rapid, așa că ar putea fi necesar să udați plantele mai des.