Care este cel mai bun ulei pentru a prăji pește? Toți am greșit până acum. Uleiul este nelipsit din orice gospodărie. Îl folosim mereu în mâncare pentru gustul pe care îl oferă preparatelor, dar adesea ne întrebăm dacă este cea mai bună alegere, mai ales când vine vorba de a prăji anumite alimente.
Fie că este vorba de o bucată de somn sau de păstrăv, nimic nu se compară cu peștele dat prin făină sau pesmet și tăvălit într-o tigaie bine încinsă. Dacă vreți să aveți la masă un preparat sănătos și gustos, există câteva reguli care ar trebui urmate pentru a vă asigura că peștele prăjit iese ca la restaurant.
Indiferent dacă este prăjit într-o friteuză, într-o tigaie sau în cratiță, alegerea celui mai bun ulei este esențială pentru a obține rezultatul final: un pește crocant și delicios. Acest lucru se rezumă la două lucruri importante: punctul de fum al uleiului și aroma pe care o va oferi peștelui. Iată ce vă recomandă TasteofHome.
Cum să alegi cel mai bun ulei pentru a prăji pește
Dacă doriți o porție de pește crocant și gustos, trebuie să alegeți cel mai bun ulei pentru prăjit. În general, pentru a prăji corect orice aliment, trebuie să mențineți temperatura uleiului între 350 ° F și 375 ° F. Unele uleiuri funcționează bine la temperaturi mai ridicate, în timp ce altele nu suportă căldura foarte mare, pierzându-și complet aroma. Astfel stând lucrurile, ce tip de ulei ar trebui să alegem pentru a prăji pește?
Începeți mereu cu punctul de fum
Când alegeți cel mai bun ulei pentru a prăji pește, începeți cu punctul de fum. Dacă uleiul nu are un punct de fum suficient de ridicat – temperatura la care uleiul începe să ardă -, peștele ar putea să se umezească și să devină gras. Când încingeți uleiul peste punctul său de fum, poate avea un gust de ars, anulând aromele, indiferent de ceea ce prăjiți. Toate grăsimile au un punct de fum, fie că este vorba de unt, ulei de măsline sau ulei de rapiță. Când gătiți la foc mare, aveți nevoie de un ulei cu un punct de fum ridicat. Iată care sunt cele mai populare uleiuri pentru prăjit și punctele lor de fum.
Ulei de avocado: Punct de fum 520°
Ulei de șofrănel: Punct de fum 510°
Ulei de arahide: Punct de fum 450°
Unt ghee: Punct de fum 450°
Ulei vegetal: Punct de fum 400° până la 450°
Ulei de rapiță: Punct de fum 400°
Ulei de cocos: Punct de fum 350°
Ulei de măsline: Punct de fum 325° până la 375°
Aroma uleiului contează foarte mult când prăjiți pește
Când prăjiți pește, nu vreți să mascați aroma delicată a oricărui tip de pește. Cel mai bine este să folosiți un ulei neutru, cum ar fi uleiul de rapiță, uleiul vegetal și de șofrănel. Uleiul de arahide are un punct de fum ridicat, care este perfect pentru prăjit, dar ar putea adăuga o aromă de nucă peștelui. Uleiul de măsline, nu doar că are un punct de fum mai scăzut, dar ar putea să confere o aromă specială peștelui. Anumiți pești, cum ar fi dorada, au un gust foarte bun când sunt prăjiți în ulei de măsline și dau preparatului o crustă crocantă. Uleiul de cocos și ghee vor adăuga, de asemenea, o aromă aparte peștelui prăjit. În primul rând, aveți nevoie de un ulei neutru, cu un punct de fum ridicat. Acestea sunt uleiurile pe care experții le recomandă de obicei:
Ulei de rapiță
Este un ulei universal, perfect pentru prăjire. Este o alegere excelentă pentru pește, deoarece este un ulei foarte ușor, are un punct de fum bun și nu este foarte scump.
Ulei vegetal
Cu un punct de fum între 400º și 450º, uleiul vegetal este cel mai bun pariu pentru prăjeli. Este un ulei neutru realizat din diverse ingrediente (inclusiv soia, semințe de floarea soarelui, porumb,, susan și multe altele), care oferă o aromă subtilă.
Ulei de șofrănel
Cu punctul său de fum ridicat și aroma neutră, uleiul rafinat de șofrănel este ideal pentru prăjirea peștelui. Cu toate acestea, este important să nu folosiți ulei de șofran nerafinat sau semirafinat. Acestea au puncte de fum mai mici (225º, respectiv 320º), nerecomandate pentru prăjit. Păstrați-le pentru sosuri de salată.
Ulei de arahide
Deși este folosit mai mult pentru prăjirea puiului și a cartofilor prăjiți, punctul de fum ridicat al uleiului de arahide îl face un candidat excelent pentru prăjirea peștelui, dar ar putea adăuga o aromă ușoară de nucă produsului.
Ulei de floarea soarelui
Uleiul de floarea-soarelui are un punct de fum ridicat și este neutru ca aromă. Poate avea o ușoară aromă de nuci, dar, dacă nu vă deranjează, este ideal pentru a prăji pește.
Cum puteți face peștele prăjit mai sănătos
În loc să prăjiți, încercați să gătiți peștele într-o cantitate mică de ulei sănătos, cum ar fi uleiul de măsline. Puteți obține arome grozave, fără calorii suplimentare. Un alt sfat pentru ca peștele prăjit să fie mai sănătos este să folosiți foarte puțină făină sau un strat subțire de pesmet, în locul aluatului gros. Sau luați în considerare o friteuză cu aer!