Care este cel mai bun vaccin anti-Covid? Întrebarea la care încă se caută un răspuns

Vaccin COVID-19

Lansarea campaniilor de vaccinare a fost urmată și de o dilemă. Mulți vor să afle care este cel mai bun vaccin, în condițiile în care nici virusul nu a stat pe loc. Iar noi variante apar ca ciupercile după ploaie.

Întrebările care caută răspunsuri sunt diferite. Se poate spune că vaccinul ne protejează mai bine de boli grave? Sau că odată vaccinați suntem protejați de orice variantă care circulă în ultima perioadă? Alții vor să știe pur și simplu care este cel mai indica vaccin pentru grupa lor de vârstă.

Până când nu vom avea la dispoziție mai multe vaccinuri, majoritatea oamenilor din întreaga lume se va vaccinan cu ce este momentan disponibil. Deci, răspunsul dat de unii experți la întrebarea „care este cel mai bun vaccin” este simplu: cel care este disponibil acum.

Rezultatele studiilor clinice nu merg prea departe

S-ar putea crede că studiile clinice ar putea oferi câteva răspunsuri cu privire la vaccinul „cel mai bun”, în special studiile de fază 3, utilizate ca bază de aprobare de către autoritățile de reglementare din întreaga lume.

Aceste studii compară numărul de cazuri COVID-19 la persoanele vaccinate, comparativ cu cei care au primit placebo. Acest lucru oferă o măsură a eficacității sau cât de bine funcționează vaccinul în condițiile strict controlate ale unui studiu clinic.

Eficiența diferitelor vaccinuri COVID diferă. De exemplu, din studiile clinice se știe că vaccinul Pfizer a raportat o eficacitate de 95% în prevenirea simptomelor, în timp ce AstraZeneca a avut o eficacitate de 62-90%, în funcție de regimul de dozare.

Comparația directă a studiilor de fază 3 este complexă, deoarece acestea au loc în locații și momente diferite. Asta înseamnă că ratele de infectare în comunitate, măsurile de sănătate publică și variantele virale pot varia. Participanții la studiu pot diferi, de asemenea, în ceea ce privește vârsta, etnia și potențialele condiții medicale.

Am putea compara vaccinurile?

O modalitate prin care putem compara în mod direct eficacitatea vaccinului este de a efectua studii „head to head”. Acestea compară rezultatele de la persoanele care primesc un vaccin cu cele ale persoanelor imunizate cu alt vaccin. De exemplu, în Marea Britanie este în desfășurare un astfel de studiu pentru a compara vaccinurile AstraZeneca și de la Valneva. Procesul de fază 3 ar urma să fie finalizat la sfârșitul acestui an.

Eficaciența vaccinurilor poate fi comparată în special în țările care au lansat diferite vaccinuri. De exemplu, cele mai recente date din Marea Britanie arată că atât vaccinurile Pfizer, cât și cele de la AstraZeneca au o eficaciență similară. Ambele previn simptomele COVID-19, spitalizarea și decesul, chiar și după o singură doză.

Ce va fi în viitor

Este puțin probabil ca vaccinul anti COVID de astăzi să fie și ultimul. Pe măsură ce imunitatea scade în mod natural după vaccinare, vaccinări periodice ar putea deveni necesare pentru a menține o protecție eficientă.