Ketchup cu roșii invizibile și un val de zahăr

Dragoș Pătraru revine cu o nouă investigație care dă fiori părinților și consumatorilor de ketchup! Celebrul jurnalist a analizat etichetele a 10 tipuri de ketchup disponibile pe rafturile supermarketurilor și a tras un semnal de alarmă: multe dintre aceste produse conțin cantități uriașe de zahăr și foarte puține roșii, ingredientul care ar trebui să fie principal.

„Sunt zeci de mărci de ketchup pe piață, iar unele variante nu cred că au văzut vreodată roșii”, a declarat Dragoș Pătraru la emisiunea sa, Starea Sănătății.

Jurnalistul a realizat un experiment prin care a măsurat cantitatea de zahăr din 100 de grame de ketchup și a ajuns la o concluzie alarmantă: un copil care consumă această cantitate primește de cinci ori mai mult zahăr decât ar fi recomandat de unii producători pentru o zi.

„Dacă un copil mănâncă 100 de grame de ketchup, el ar trebui să nu mai consume deloc zahăr pe parcursul zilei. Ei bine, în realitate, asta nu se întâmplă, pentru că cei mici iau zahăr din toate alimentele procesate”, a explicat jurnalistul.

Studiul APC: o avalanșă de aditivi și conservanți

Investigația lui Dragoș Pătraru a fost susținută de un studiu realizat de Asociația Pro Consumatori (APC), care a analizat 17 tipuri de ketchup din marile lanțuri comerciale. Rezultatele sunt îngrijorătoare:

Cantitatea de zahăr per unitate de vânzare variază între 12 și 26 de lingurițe;

71% dintre produsele analizate conțin zahăr;

65% conțin conservanți;

53% au doi conservanți diferiți;

35% au aromă artificială de tomate;

24% au îndulcitori artificiali, precum sucraloza și acesulfamul de potasiu.

Un ketchup „mai curat”, dar nu perfect

Printre toate aceste produse pline de aditivi, Pătraru a descoperit și un ketchup care pare mai apropiat de rețeta ideală. Este vorba despre Kapitan Deroniko, fabricat în Bulgaria, care conține 224 g de roșii la 100 g de produs finit, piure de morcovi și ardei grași, apă, zahăr, sare, oțet de mere și condimente naturale.

Cu toate acestea, produsul tot conține zahăr adăugat, deși în cantitate mai mică față de alte mărci.

Atenție la etichete!

Dragoș Pătraru trage un semnal de alarmă pe canalul său de YouTube „Starea sănătății” și le recomandă consumatorilor să citească cu atenție etichetele produselor pe care le cumpără, mai ales dacă acestea sunt destinate copiilor.

Zahărul în exces din alimentele procesate poate duce la obezitate, diabet de tip 2 și alte probleme grave de sănătate.

„Chiar dacă unele variante de ketchup nu cred că au văzut vreodată o roșie, trebuie să înțelegem că roșiile ar trebui să fie baza acestor produse. Alegeți cu grijă și nu vă lăsați induși în eroare de ambalajele frumos colorate”, avertizează jurnalistul.