În opinia sa, strategia SUA, de a lăsa războiul să continue pentru a face „Rusia să sângereze cât mai mult”, sperând într-o schimbare de regim la Moscova, este una „foarte periculoasă”, relatează CNBC.
„Acestea sunt riscuri foarte serioase pe care administrația Biden pare să le ignore prea ușor”, susține Ferguson.
În ultima săptămână, forțele ruse s-au retras din zonele din jurul capitalei ucrainene, în timp ce Moscova și-a concentrat atenția asupra a ceea ce Serghei Rudskoi, adjunctul șefului Statului major al Forțelor Armate ale Rusiei, a numit „eliberarea completă” a regiunii Donbas.
Dacă nu iau Donbasul, Putin s-ar putea găsi într-o situație „extrem de dificilă”
Dacă în următoarele câteva săptămâni va deveni clar că forțele ruse sunt prea obosite pentru a obține o victorie decisivă în Donbas, Vladimir Putin s-ar putea găsi într-o situație „extrem de dificilă”, consideră Ferguson.
El a remarcat că Putin s-a arătat deja dispus să comită atacuri devastatoare cu forțe convenționale precum rachetele de croazieră. Rusia deține cel mai mare arsenal de focoase nucleare din lume, fiind urmată de America.
Ferguson mai spune și că scopul lui Putin nu ar fi neapărat anexarea Ucrainei, ci să se asigure că încercarea țării de a deveni o „democrație viabilă orientată spre Occident” va fi un eșec.
Cum îi va ajuta asta să câștige războiul?
Un alt expert, Phillips O’Brien, de la Universitatea din St. Andrews consideră însă că este „puțin probabil, dacă nu chiar imposibil” ca Putin să recurgă la arme de distrugere în masă.
”Utilizarea armelor de distrugere în masă ar putea duce la un sprijin și mai mare pentru Ucraina la nivel internațional, în ceea ce privește armele și sancțiunile împotriva Rusiei”, a spus O’Brien, adăugând că nu este clar cum astfel de arme ar ajuta Rusia să-și atingă obiectivele politice.
”Vor omorî oameni în unele orașe, dar cum îi va ajuta asta să câștige războiul?” s-a întrebat el.
O’Brien a mai spus că sunt „șanse bune” ca Moscova să nu reușească să cucerească sudul și estul Ucrainei.
Consecințe grave
Miniștrii de Externe G-7 au avertizat deja împotriva „oricărei amenințări sau utilizări” a armelor chimice, biologice sau nucleare. „Orice utilizare de către Rusia a unor astfel de arme ar fi inacceptabilă și ar avea consecințe grave”, se spune în comunicatul remis presei.
În paralel, UE a adoptat formal al cincilea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, incluzând și o interdicție pe importurile de cărbune, lemn, chimicale dar și alte produse.
Noile măsuri interzic intrarea vaselor sau camioanelor rusești pe teritoriul Uniunii Europene, fapt ce urmează să afecteze și mai puternic comerțul rusesc. De asemenea, tranzacțiile cu patru bănci din Rusia, inclusiv VTB, vor fi sistate și interzise.