"Asia de Sud-Est combină atât venituri mari, cât şi o calitate a vieţii bună", a explicat Francois Moreau, secretar general al băncii HSBC Franţa, în cadrul prezentării celei de-a cincea ediţii a sondajului său mondial anual privind expaţii.

Reputată pentru calitatea vieţii în ţări precum Thailanda sau Malaysia, Asia de Sud-Est a preluat conducerea şi în sectorul economic, domeniu în care Orientul Mijlociu era, în mod tradiţional, mai puternic, a precizat Moreau.

Singapore, unde 54% din salariile anuale ale expaţilor sunt mai mari de 200.000 de dolari, ocupă primul loc în clasament, stabilit în baza unor criterii precum nivelul veniturilor sau capacitatea de a deţine produse de lux. Singapore devansează Insulele Bermude şi Thailanda, în timp ce Hong Kong se clasează pe locul 4, China pe 7, iar Vietnam pe 10.

Prima ţară europeană din clasament este Elveţia, situată pe locul 8, înaintea Bahreinului, singurul reprezentant al Orientului Mijlociu în primii zece clasaţi.

În ciuda dificultăţilor economice, numărul expaţilor care doresc să părăsească Europa este mic, în special în Spania, unde niciunul dintre aceştia nu este pregătit să plece din ţară. Franţa se situează pe locul 27 dintr-un total de 30 de ţări, o treime din expaţi apreciind că a devenit mai dificil să locuiască şi să muncească în această ţară.

La sondaj, realizat de Institutul YouGov pentru HSBC, au participat 5.339 de expaţi din 100 de ţări, în perioada 11 mai – 3 iulie 2012.
Sursa: Agerpres