Care este gradul de ocupare al paturilor COVID la nivel naţional? Alexandru Rafila a dat cifra exactă

Ministrul Sănătății a declarat vineri, 14 ianuarie, că a prevăzut o situaţie în care şcolile dintr-un judeţ se închid, atunci când 75% dintre paturile destinate COVID, conform Planului de rezilienţă, sunt ocupate.

„Am prevăzut o situaţie în care şcolile dintr-un judeţ se închid, atunci când 75% dintre paturile destinate COVID, conform Planului de rezilienţă, sunt ocupate, şi atunci recomandăm închiderea şcolii. Există o procedură prin care Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă decide încetarea cursurilor, dar atingerea acestui parametru ne dorim să fie cât mai întârziată sau deloc”, a declarat Alexandru Rafila într-o conferinţă de presă.

Date cu privire la situaţia actuală a paturilor destinate pacienţilor cu COVID

În acest context, Alexandru Rafila a prezentat și cifrele exacte cu privire la situaţia actuală a paturilor destinate pacienţilor cu COVID-19.

„Situaţia de astăzi variază între gradul de ocupare al paturilor, cel mai mic în judeţul Suceava – 34%, urmat de Cluj 28%, pentru Bucureşti şi Ilfov 16%, iar la nivel naţional 16% este gradul mediu de ocupare al paturilor destinate acestei infecţii, un total de 25.000 de paturi, inclusiv paturile ATI”, a explicat ministrul Sănătății.

De asemenea, specialistul a explicat şi de ce a fost ales pragul de 75%. Potrivit celor spuse „a fost o evaluare a colegilor din zona de sănătate publică şi de asistenţă medicală care consideră că atingerea acestui prag trebuie să ducă la luarea unei măsuri”.

„Pentru că a fost o evaluare a colegilor din zona de sănătate publică şi de asistenţă medicală care consideră că atingerea acestui prag trebuie să ducă la luarea unei măsuri care să reducă transmisibilitaea brusc şi vom solicita această decizie de închidere a şcolii pentru un interval de timp care să ducă la scăderea până la 70%.

Judeţul Suceava are cea mai mică acoperire vaccinală din ţară şi vedeţi că cel mai mare grad de ocupare al paturilor din spital – 34%, sigur nu e îngrijorător, până la 75% mai este un ecart destul de mare. În mod evident evoluţiile depind de la judeţ la judeţ”, a explicat ministrul.