Așadar, studiul realizat în SUA arată că persoanele cu o vârstă cuprinsă între 40 și 50 de ani, cu o cantitate mai mare de grăsime ascunsă pe burtă, se confruntă cu un risc crescut.

„Aveau o cantitate mai mare de o proteină anormală numită amiloid într-o parte a creierului despre care știm că este unul dintre primele locuri în care apare Alzheimer”, a spus autorul principal, dr. Cyrus Raji, profesor asociat de radiologie la Școala de Medicină a Universității Washington din St. Louis, conform CNN.

Sunt expuși unui risc mai mare de Alzheimer

Dr. Richard Isaacson, neurolog preventiv la Institutul pentru Boli Neurodegenerative din Florida, a explicat că centrii de memorie din creier devin mai mici pe măsură ce dimensiunea abdomenului devine mai mare.

„Pe măsură ce dimensiunea abdomenului devine mai mare, centrii de memorie din creier devin mai mici. Imagistica creierului leagă grăsimea de pe abdomen, numită si grăsimea viscerală, de disfuncția creierului printr-o cascadă inflamatorie”, a spus dr. Richard Isaacson.

Totuși, există diferențe în modalitățile în care bărbații și femeile sunt afectați. Cercetătorii au descoperit că un raport mai mare între grăsimea viscerală și cea subcutanată a fost asociat cu un risc mai mare de demență, cu o încărcătură mai mare de inflamație în creier.

Relația este mai gravă la bărbați decât la femei, care, potrivit studiului, „au mai multă grăsime viscerală decât femeile.”

„Secrețiile inflamatorii ale grăsimii viscerale – spre deosebire de efectele potențial protectoare ale grăsimii subcutanate – pot duce la inflamație în creier, unul dintre principalele mecanisme care contribuie la boala Alzheimer”, a declarat autorul studiului, potrivit sursei menționate.

Astfel de modificări cerebrale apar încă de la vârsta de 50 de ani

Potrivit studiului, astfel de modificări cerebrale apar încă de la vârsta de 50 de ani. În medie, acestea apar cu până la 15 ani înainte de apariția primelor simptome de pierdere a memoriei ale bolii Alzheimer.

Trebuie menționat că grăsimea viscerală există și la persoanele slabe. Spre deosebire de grăsimea subcutanată, cea viscerală nu poate fi simțită cu mâna. Astfel, se ascunde în adâncul burții, în spatele mușchilor abdominali, și se înfășoară în jurul organelor vitale.

Ambele tipuri secretă hormoni și alte molecule. Totuși, experții spun că grăsimea viscerală este mai activă din punct de vedere metabolic. Acest tip de grăsime trimite semnale care pot declanșa rezistența la insulină și alte probleme de sănătate.

„Indiferent de greutate, oamenii ar trebui să descopere dacă au grăsime viscerală ascunsă”, a declarat dr. Cyrus Raji.

Potrivit specialistului, până și persoanele slabe pot avea un exces de grăsime viscerală, fiind „slabi la exterior, grași la interior”.

Această situație se poate întâlni și la persoanele care fac mișcare fizică, atunci când au o dietă proastă. Din fericire, grăsimea viscerală răspunde bine la dietă și sport.