Care este legătura dintre diabet și cofeină. Tot ce trebuie să știți

Sursă: Dreamstime

Cofeina este un stimulent popular pe care mulți dintre noi îl consumă zilnic. Se găsește în ceai, ciocolată, băuturi energizante și, desigur, în cafea. Cu toate acestea, dacă aveți diabet de tip 2, s-ar putea să vă întrebați dacă este indicat să beți cafea. Acest site explică relația dintre cofeină și diabet.

Cafeaua – în special ingredientul său principal, cofeina – a fost studiată intens, majoritatea studiilor sugerând că nu este doar sigură, dacă e băută cu moderație, ci și benefică organismului. Numeroase studii anterioare sugerau că băutorii de cafea trăiesc mai mult, deoarece au un risc mai scăzut de boli precum boli de inimă, cancer și diabet. În plus, cofeina poate crește concentrarea mentală și, de asemenea, poate aduce beneficii sănătății creierului pe măsură ce îmbătrânim. Cafeaua pare să fie asociată cu un risc scăzut de apariție a bolii Parkinson, dar și de depresie și tendințe suicidare.

Legătura dintre cofeină și diabetul de tip 2

Când beți cafea, aceasta stimulează sistemul nervos central, crește ritmul cardiac, tensiunea arterială și rata metabolică. Acest lucru poate avea atât efecte pozitive, cât și negative, asupra sănătății. Cafeaua poate îmbunătăți vigilența și concentrarea persoanelor care suferă cu diabet. Cercetările sugerează că poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină, un factor critic în prevenirea și gestionarea diabetului de tip 2. Băută în cantități mari, cafeaua poate provoca rezistență la insulină, crescând nivelul zahărului din sânge și riscul de a dezvolta sau agrava simptomele diabetului, scrie sportskeeda.com.

Legătura dintre cafea și bolile de inimă

Cercetătorii de la Southern Medical University din Guangzhou, China, au analizat datele privind obiceiul de a bea cafea la peste 171.000 de rezidenți din Marea Britanie, care nu aveau cancer sau boli de inimă  la începutul studiului, pe o perioadă de șapte ani. Anterior, unele studii au sugerat că băutorii de cafea trăiesc mai mult. De aceea, cercetătorii din China și-au propus să testeze dacă acest lucru este adevărat chiar și atunci când oamenii adaugă zahăr în băutura lor preferată. Ei au descoperit că persoanele care au băut în mod regulat cafea neîndulcită au avut cu 16-21% mai puține șanse de a muri, decât cei care nu au băut cafea deloc.

Beneficiile cafelei

Consumul moderat de cafea poate avea multiple beneficii pentru corp și minte. Unele dintre cele mai cunoscute beneficii sunt:

  • Energie și vigilență sporite. Cafeaua vă poate ajuta să creșteți nivelul de energie și vigilența, ajutându-vă să vă concentrați pe tot parcursul zilei.
  • Performanță atletică îmbunătățită: S-a demonstrat că îmbunătățește performanța atletică prin creșterea rezistenței și reducerea oboselii.
  • Risc scăzut de diabet de tip 2: Studiile au descoperit că un consum moderat poate ajuta la scăderea riscului de a dezvolta diabet de tip 2.

Câtă cafea ar trebui să bem dacă avem diabet

Răspunsul la această întrebare depinde de diferiți factori, inclusiv de sănătatea generală, vârsta și sensibilitatea la cofeină. Ca regulă generală, majoritatea adulților poate consuma până la 400 de miligrame de cofeină pe zi, aproximativ cantitatea dintr-o ceașcă de cafea. Dacă aveți diabet, este important să acordați atenție modului în care corpul reacționează la cafea și să ajustați aportul  de cafea în consecință. Dacă vă provoacă nervozitate, anxietate sau ritm cardiac crescut, cel mai bine este să limitați sau să evitați să beți cafea.