Varianta Omicron, raportată de Africa de Sud către OMS pe 24 noiembrie, provoacă îngrijorare în lumea întreagă întrucât prezintă mutaţii multiple şi pare a fi chiar mai contagioasă decât varianta Delta. Varianta Omicron a reaprins și discuțiile la nivel global privind distribuția vaccinului, mutațiile virusului și rezistența vaccinului la noile tulpini.
Care este legătura între noua variantă Omicron și vaccinuri
Tot mai mulți experți sunt de părere că apariția unei noi variante a viruslui ar putea fi rezultatul nivelurilor scăzute de acoperire a vaccinării, mai ales în țările în curs de dezvoltare. The Conversation analizează modul în care apar noile variante de virus și ce rol joacă vaccinurile.
Un virus conține două elemente principale: un plan pentru reproducere (facut din ADN sau ARN) și proteine care lasă virusul să intre în celule, să preia controlul și să înceapă replicarea.
În timp ce doar câțiva viruși SARS-CoV-2 sunt necesari pentru a provoca o infecție, replicarea virusului în plămâni este explozivă. Milioane de particule de virus sunt în cele din urmă produse, iar unii dintre acestea sunt apoi expirate, pentru a infecta o altă gazdă.
Ce este o variantă de virus SARS-CoV-2
Când virușii sunt transmiși de la o persoană la alta, unele dintre noile variante vor fi mai bune decât altele, la intrarea în celule sau la duplicarea lor. În aceste cazuri, variantele „mai potrivite” au mai multe șanse să devină principalul virus care se reproduce în cadrul unei populații. Pe parcursul pandemiei, acest lucru s-a întâmplat de mai multe ori.
Virusul original SARS-CoV-2, care a apărut în Wuhan, în 2019 a fost înlocuit ulterior cu o variantă numită D614G, urmată de varianta Alpha și acum de varianta Delta.
Cum rezistă vaccinurile pe măsură ce virusul se modifică
Vaccinurile actuale sunt încă foarte eficiente împotriva variantelor SARS-CoV-2, inclusiv împotriva tulpinei Delta. Acest lucru se datorează faptului că vaccinurile vizează întreaga proteină „Spike” a virusului, care este o proteină mare, cu un număr relativ mic de modificări între variante.
În ceea ce privește, unele variante de SARS-CoV-2 (Beta, Gamma, Lambda și Mu) s-a constatat că acestea ar putea „scăpa” de imunitatea dată de vaccinuri. Asta înseamnă că sistemul imunitar nu poate recunoaște varianta virusului, precum și tulpina originală, și astfel se reduce eficacitatea vaccinării.
Ratele scăzute de vaccinare reprezintă un risc pentru generarea unor noi variante de virus?
Deocamdată, orice relație între distribuția vaccinului și noile variante SARS-CoV-2 este neclară. Există doi factori majori care ar putea duce la dezvoltarea de noi variante. În primul rând, acoperirea scăzută a vaccinurilor ar putea crește riscul de noi variante, permițând transmiterea în cadrul unei comunități. În acest caz, replicarea virală ridicată și transmiterea de la o persoană la alta oferă numeră șanse ca virusul să se modifice.
Dar, pe măsură ce ratele de vaccinare cresc, singurele virusuri care vor putea infecta oamenii vor fi acele variante care reușesc să scape de protecția vaccinurilor.
Cum a apărut varianta Omicron
Informația privind apariția unei noi variante de îngrijorare, numită Omicron, a dat semnalul de alarmă la nivel mondial. Descoperit de oamenii de știință din Africa de Sud, Omicron conține 32 de modificări numai în proteina Spike. Aceasta include mutații care pot crește transmiterea și se pot sutrage protecției vaccinurilor.
Deci, există riscul ca Omicron să se răspândească rapid și să reducă (dar nu să elimine) eficacitatea vaccinurilor actuale. Unele voci au sugerat că inechitățile globale în furnizarea de vaccinuri COVID, în special pe continentul african, ar putea fi responsabile pentru apariția Omicron. Astfel de variante au mai fost observate în trecut, dar în general nu s-au răspândit pe scară largă.