Executivul condus de Mihai Tudose analizează varianta în care contribuţia pentru Pilonul II de pensii să fie micşorată la 2,5% din salariul brut, potrivit unor surse guvernamentale. Revista Capital vă explică, în următoarea analiză care sunt premizele Guvernului, dar şi consecinţele asupra pensiilor viitoare.
Guvernul nu renunţă la modificări în ceea ce priveşte Pilonul II de pensii. Ultima măsură analizată ar urma să reducă la jumătate contribuţia virată la fondurile de pensii. Astăzi, 5,1% din salariul brut se virează la Pilonul II, în condiţiile în care contribuţia la pensii datorată de angajat este de 10,5%. Iar acest lucru ar urma să se întâmple de anul viitor, în contextul în care se va aplica trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat. Această măsură va majora salariul brut de astăzi cu aproximativ 22,75%, pentru ca românii să ia în mână aceeaşi bani. Reamintim că, de anul viitor vor exista doar două contribuţii, cea de pensii şi cea de Sănătate, care vor fi transferate în sarcina angajatului, reprezentând un procent de 35% din salariul brut. În cazul pensiilor private obligatorii, un calcul simplu arată că astăzi, la un salariu brut de 2.000 de lei lunar, contribuţia la Pilonul II este de 102 lei. De anul viitor, acelaşi salariu brut va creşte la 2.455 de lei pentru a păstra netul. Astfel, contribuţia, dacă rămâne la acelaşi nivel de azi, va creşte la 125 de lei. Dacă însă procentul se reduce la 2,5%, suma virată la Pilonul II va scădea la 61 de lei pe lună. Anul trecut, peste 20 de miliarde de lei au fost virate de la bugetul de stat, din contribuţii, către Pilonul II. Dacă anul viitor se păstrează regulile de acum, atunci, cel mai probabil, sumele de virat din buget către fondurile de pensii private vor creşte cu circa 22%, respectiv cu peste 4,4 miliarde de lei. Intenţia statului, potrivit surselor guvernamentale, prin aplicarea acestei măsuri, este tocmai reducerea sau anularea majorării în sumă absolută. Oficialii Ministerului de Finanţe sau cei ai ASF nu au confirmat încă această intenţie. Autoritatea de Supraveghere Financiară a anunţat, săptămâna trecută, că actualul mecanism de funcţionare a Pilonului II de pensii nu este pus în discuţie. „Pilonul II de Pensii este unul solid, care generează randamente pozitive cu beneficii pentru participanţi. În luna iunie a anului 2017, rata nominală de rentabilitate a fondurilor de pensii administrate privat a fost de 4,91%. Valoarea totală a activelor nete înregistrată la 30 iunie 2017 de fondurile de pensii administrate privat a fost de 36,06 miliarde de lei (7,92 miliarde de euro), ritmul anual de creştere fiind de 30,76%“, arată un comunicat al ASF.
Declaraţiile ministrului de Finanţe, Ionuţ Mişa, din ultimele luni arată o nemulţumire la adresa fondurilor de pensii şi felul în care aceştia administrează banii românilor. „Mă nemulţumeşte comisionul perceput de firmele de management. Pentru că, fiind mare raportat la practica internaţională şi modul în care e perceput, se pierd bani pentru cei care cotizează la Pilonul II. În practica internaţională, acesta este mai mic. La noi, pentru fiecare 100 de lei cotizaţi de un român, 2,5 lei sunt luaţi de fondurile de pensii, pentru plata comisioanelor de care vă vorbeam. Sunt preocupat de ce se întâmplă la noi cu banii românilor. Cred că valoarea acestor comisioane ar trebui să scadă“, a spus Mişa, într-un interviu acordat revistei Capital, la începutul acestei luni.
Viitor compromis
Analiştii avertizează, în schimb, că această măsură, dacă va fi aplicată, va declanşa un potop politic şi va reduce, pe termen lung, veniturile beneficiarilor acestui sistem. „Cred că este o variantă la care se va renunţa pentru că va exista o presiune din partea populaţiei. Însă, dacă se va aplica, ar însemna o reducere a pensiilor beneficiarilor. Fondurile de pensii vor avea mai puţini bani de înmulţit şi astfel, pe termen lung, acest lucru se va vedea în contul individual de pensii al fiecărui român. Actualul guvern vrea să sacrifice viitorul a şapte milioane de români pentru a rezolva o problemă pe termen scurt, respectiv ce a deficitului bugetar“, a explicat, pentru Capital, Mircea Coşea, doctor în Economie. Gabriel Biriş, avocat specializat pe Fiscalitate este de părere că miza statului este să economisească 5 miliarde de lei. „După cum ştim, Pilonul II (pensii obligatorii administrate privat) este un fond de pensii cu acumulare: banii depuşi de angajatori pentru angajaţi se duc în contul angajatului administrat de o companie privată specializată în investiţii. El a fost gândit să preia, în timp, parte din expunerea Pilonului I – care funcţionează ca un imens „Caritas“: banii plătiţi azi de angajaţi sunt consumaţi azi pentru plata pensiilor. În fondul public de pensii nu rămâne nimic, doar o gaură acoperită cu bani din buget. Pentru că e foame mare, guvernul nostru a pus ochii pe banii acumulaţi în Pilonul II (după care a dat înapoi), iar acum s-a gândit că o parte din găurile create tot de ei (şi care nu au putut fi acoperite cu venituri suplimentare din investiţii, pentru că pur şi simplu nu au fost în stare să demareze astfel de investiţii ca să atragă banii europeni pe care contau) vor fi acoperite reducând partea din contribuţiile la pensii care nu sunt mâncate azi (în Pilonul I), ci investite pentru mâine (în Pilonul II). Miza nu e deloc mică: aproximativ 5 miliarde de lei pe an“, a explicat Biriş.