Vineri, pe 3 februarie, va avea loc Summitul UE-Ucraina, care va fi un semnal puternic trimis către Moscova. De asemenea, acesta va avea loc la aproape un an de la declanșarea invaziei militare ruse împotriva Ucrainei.
Ucraina și Uniunea Europeană vor organiza un summit la Kiev vineri, 3 februarie, guvernul ucrainean salutând acest „semnal puternic” trimis Moscovei la aproape un an de la începutul invaziei ruse.
La rândul său, armata rusă, aflată în ofensivă din ultimele zile, a revendicat marți, 31 ianuarie, cucerirea unui sat de lângă Bahmut, un punct fierbinte în luptele din estul Ucrainei, relatează Le Figaro.
Zelenski se așteaptă că summitul va reflecta un nivel ridicat de cooperare și progres
Summitul cu cei douăzeci și șapte este un pas important, la câteva luni după ce Kievul a obținut statutul de candidat oficial la aderarea la UE. În discursul său de marți seara, președintele Zelenskia şi-a exprimat speranţa că acest summit va reflecta un „nivel ridicat de cooperare și progres” cu UE. „Așteptăm vești pentru Ucraina”, a spus el.
„Faptul că acest summit are loc la Kiev este un semnal puternic adresat atât partenerilor noștri, cât și inamicilor noștri”, a salutat mai devreme prim-ministrul Denis Șmigal, spunând: „Așteptăm de la summit o evaluare intermediară pozitivă a eforturilor noastre pentru integrarea europeană”. Aceste două zile ar trebui să permită „Europei să creadă în victoria Ucrainei„, a insistat el.
Acestea vor avea loc la câteva zile după ce occidentalii au dat undă verde, după lungi amânări, pentru a livra armatei ucrainene tancuri grele extrase din arsenalul lor. Potrivit ministrului ucrainean de Externe Dmitro Kuleba, Ucraina așteaptă „între 120 și 140” de tancuri occidentale pentru a respinge armata rusă. Este pentru prima dată când Kievul dezvăluie numărul total de arme grele moderne promise de aliații săi occidentali.
Ucraina indicase anterior că va avea nevoie de câteva sute din aceste tancuri grele, rachete cu rază lungă de acțiune și avioane pentru a putea efectua contraofensive capabile să recucerească teritoriile ucrainene ocupate de Rusia. Mai ales că procesul de livrare ar putea dura luni de zile, potrivit mai multor cancelarii, din cauza necesității de a organiza întreținerea tancurilor la fața locului și pregătirea soldaților ucraineni.
Franța va furniza Ucrainei încă 12 tunuri Caesar de 155 mm
La rândul său, Parisul a anunțat marți, 31 ianuarie, că Franța va furniza Ucrainei încă 12 tunuri Caesar de 155 mm, pe lângă cele 18 deja livrate. Dar acestor piese extrem de precise și mobile le lipsește intervalul de peste 100 de kilometri de care Ucraina spune că are nevoie pentru a distruge liniile de aprovizionare și depozitele de muniție rusești.
Președintele american Joe Biden a declarat marți, 31 ianuarie, că va discuta despre nevoile sale de arme cu Volodimir Zelenski. „Vom vorbi”, a spus el unui grup de reporteri de la Casa Albă după ce dăduse un răspuns negativ cu o zi înainte la o întrebare despre planurile sale de a furniza avioane de luptă F-16 Ucrainei, care le solicită.
Potrivit „Wall Street Journal”, o companie americană de apărare, General Atomics, i-a oferit Kievului să-i vândă două drone Reaper MQ-9 pentru un dolar simbolic. Costul transportului către Ucraina (10 milioane de dolari) și de întreținere (8 milioane de dolari pe an) ar fi suportat de Kiev, a spus ziarul. Guvernul SUA nu a comentat această informație.
Rusia insistă că americanii și europenii i-au declarat un război prin procură
Occidentalii se tem că un sprijin militar și mai masiv ar putea împinge Kremlinul la o escaladare a conflictului, în timp ce Rusia insistă că americanii și europenii i-au declarat un război prin procură. De asemenea, Statele Unite au acuzat Rusia, marți, că nu respectă tratatul New Start, ultimul acord de dezarmare nucleară care le leagă.
Mulți observatori cred că Moscova și Kievul plănuiesc fiecare un asalt la sfârșitul iernii sau în primăvară. Pe teren, forțele ruse par hotărâte să recâștige inițiativa, după ce eșecurile din toamnă le-au forțat să se retragă în nord-estul și sudul țării.
Marți, 31 ianuarie, Ministerul rus al Apărării a susținut în raportul său zilnic asupra situației că „localitatea Blagodatné a fost eliberată”, lângă Bahmut, după o ofensivă a „unităților de asalt voluntare” susținute de aviație și artilerie. „Voluntari” este eufemismul folosit în Rusia pentru grupurile paramilitare – în special cele ale grupului Wagner – care luptă cu armata.
Șeful grupului Wagner, sulfurosul Evgheni Prigojin, își revendicase deja responsabilitatea pentru preluarea localităţii Blagodatné, sâmbătă, fapt negat de Kiev. Oamenii lui au cucerit și micul oraș Soledar în ianuarie, cu prețul unor pierderi grele, precum și satele din jur.
Separat, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat, miercuri, că țara sa ia în considerare asistența militară pentru Ucraina. „Ei bine, voi examina chestiunea”, a spus Benjamin Netanyahu într-un interviu acordat canalului american CNN, când a fost întrebat dacă Israelul plănuia să ofere ajutor Kievului, cum ar fi sistemul său de apărare aerian Domul de fier. Benjamin Netanyahu s-a oferit și el să medieze, dacă beligeranții și Washingtonul i-o vor cere.