Posibilitatea de a face mâncarea mai gustoasă oferă sării o importanţă esențială în viaţa noastră. Sarea este formată din două elemente chimice-sodiu și clor. Dintre acestea, sodiul este cel mai important pentru că toate celulele şi toate fluidele organismului conţin sare. În ultimii ani, un anumit tip de sare a început să câștige atenția oamenilor, mai ales pe rețelele de socializare, fie din cauza numelui său exotic, fie din pricina culorii neobișnuite.
Care este motivul pentru care sarea de Himalaya este roz
Pe rafturile magazinelor, sarea roz de Himalaya iese mai mult în evidență decât sarea albă de masă, pe care ne-am obișnuit să o cumpărăm. De altfel, se pare că această sare de culoare roz face parte dintr-un top 10 al celor mai comercializate produse alimentare. Ce face însă ca această sare să aibă o culoare atât de specială?
Culoarea roz provine din minerale, inclusiv calciu, magneziu, potasiu, cupru și mai ales fier
Potrivit HowStuffWorks, culoarea roz a sării de Himalaya provine din minerale, inclusiv calciu, magneziu, potasiu, cupru și mai ales fier. Dacă acum se știe de ce sarea de Himalaya are culoarea roz, întrebarea care se pune este dacă aceste minerale speciale fac din ea o alegere mai sănătoasă decât sarea obișnuită.
Anumite zăcăminte din Germania, precum Bad Reichenall sau Berchtesgaden, conțin și ele o astfel de sare de culoare roz. Dar, pe lângă conținutul de fier, nu s-a verificat și conținutul altor metale, unele cu potențial periculos.
Ce beneficii aduce sarea roz de Himalaya
Chiar dacă sarea roz de Himalaya conține minerale, nu înseamnă, neapărat, că e o alegere mai bună pentru organism, decât sarea obișnuită. Potrivit WebMD, nu există nicio cercetare care să demonstreze că un consum de sare de Himalaya aduce beneficii mai mari pentru sănătate decât alte tipuri de sare, iar cantitatea de minerale din ea nu este suficient de mare pentru a fi o opțiune mai bună pentru sănătate.
Desigur, unii oameni consideră că sarea roz de Himalaya are un gust mai bun. Rețineți totuși că există o mică diferență nutrițională în cazul consumului sării de Himalaya!
Sarea roz de Himalaya nu provine din Himalaya
Mai mult, se pare că sarea roz de Himalaya nu provine chiar din Himalaya, ci din mina de sare Khewra, aflată în Pakistan, între Islamabad și provincia Lahore. Cercetătorii au observat că dintre cele 84 de minerale considerate ca fiind prezente în sarea de Himalaya, doar 15 sunt benefice corpului uman, iar unele dintre celelalte sunt chiar reactive sau toxice – așa cum este uraniul.
Sarea roz de Himalaya a crescut în popularitate mai ales datorită rețelelor de socializare. Culoarea sa a făcut-o atractivă pentru cei care postează în mod regulat pe Instagram, unde există peste 70.000 de imagini cu sare roz de Himalaya.