Unul din principalele obiective ale forțelor rusești este să blocheze capitala Ucrainei și să creeze simultan un coridor terestru pe coasta de sud între peninsula anexată Crimeea şi regiunea transnistreană a Republicii Moldova, potrivit informațiilor transmise de armata ucraineană.
Care este obiectivul forțelor rusești? Armata ucraineană lansează un scenariu îngrijorător
Așadar, armata ucraineană a informat că se confruntă cu cel mai mare atac asupra unui stat european de după al Doilea Război Mondial, conform informațiilor transmise de reuters.com
„Forţele ucrainene s-au luptat joi cu invadatorii ruşi din trei părţi, după ce Moscova a lansat un asalt pe uscat, pe mare şi în aer – este cel mai mare atac asupra unui stat european de după al Doilea Război Mondial, determinând zeci de mii de oameni să-şi părăsească casele”, a transmis armata ucraineană.
Răspunsul dat de Republica Moldova
Amintim că ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova, Andrei Spînu, a informat că țara sa a decis în ziua de joi, 24 februarie, să își închidă spațiul aerian. De asemenea, ministerul Apărării al Republicii Moldova a dezminţit și informaţiile cu privire la lansarea unor atacuri asupra Ucrainei dinspre regiunea transnistreană a Republicii Moldova.
„În contextul ştirilor care circulă pe reţelele sociale despre atacurile de pe teritoriul regiunii transnistrene asupra Ucrainei, Ministerul Apărării anunţă că această informaţie este falsă”, a comunicat pentru IPN Ala Diaconu, ofiţerul de presă al Ministerului Apărării.
La rândul său, Andrei Spînu a explicat că CSS a recomandat închiderea spațiului aerian al Republicii Moldova, în contextul situației periculoase din regiune.
„Ținând cont de situația din regiune, CSS a recomandat închiderea spațiului aerian al Republicii Moldova. Autoritatea Aeronautica Civilă va executa recomandarea, spațiul aerian va fi închis începând cu ora 12:00. Cursele vor fi orientate spre alte aeroporturi”, a anunțat ministrul Infrastrucurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova, Andrei Spînu.
Anterior deciziei respective, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat stare de urgență și le-a cerut cetățenilor moldoveni din Ucraina să se întoarcă în țară.
„Am stabilit că guvernul va cere Parlamentului să declare stare de urgență. Solicit cetățenilor Republicii Moldova care se află în vizită sau ședere în Ucraina să se întoarcă acasă. Toate punctele de trecere a frontierei sunt deschise și funcționează în regim extins, cu echipe suplimentate. Mai multe curse cu destinația Ucraina au aterizat azi la Chișinău. Vom avea grijă de acești oameni. La punctele de trecere a frontierei cu Ucraina se atestă o creștere a fluxului de trafic. Vom ajuta oamenii care au nevoie de sprijinul nostru. În acest moment suntem pregătiți să acomodăm câteva zeci de mii de oameni”, a anunțat Maia Sandu.