Raportarea sustenabilității este un bun indicator al performanței unei organizații în atingerea obiectivelor de dezvoltare sustenabilă ale ONU. Specialiștii și organizațiile profesionale de contabilitate (PAO) au un rol direct și activ în realizarea unei raportări extinse, care oferă o imagine exhaustivă a valorii sustenabile a afacerii în timp.

Nevoia de sustenabilitate este o directivă a cărei impuls se simte tot mai pronunțat din partea Uniunii Europene. Încă din 2014, Uniunea Europeană a făcut o propunere de consolidare  și extindere a raportării privind sustenabilitatea în UE în următorii ani, propunere de directivă în ceea ce privește raportarea de către întreprinderi de informații privind sustenabilitatea.

O schimbare de mentalitate este esențială

CECCAR a creat un portal online de informații care pune la dispoziție o suită cuprinzătoare de resurse concepute pentru a ajuta întreprinderile și investitorii să obțină o înțelegere comună a valorii întreprinderii, modul în care este creată, conservată sau erodată.  O schimbare de mentalitate este esențială, pe care CECCAR o înțelege și ia măsuri, inclusiv prin:

  • Lansarea în perioada următoare a unui nou program de calificare pentru membri, cu scopul de a-i ajuta să joace un rol important în asigurarea raportării de înaltă calitate privind sustenabilitatea;
  • Actualizarea programelor de educație contabilă profesională pentru dezvoltarea inițială și continuă a membrilor cu noi subiecte de raportare ESG;
  • Organizarea unei serii de evenimente educaționale privind sustenabilitatea și raportarea integrată (financiară și nefinanciară) pentru profesioniștii contabili care anticipează transformarea profesiei noastre către o abordare holistică, în care toate părțile interesate se află în centrul procesului de creare de valoare, realizând o simbioză între obiectivele financiare și cele nefinanciare.
  • Participarea la mai multe evenimente de sustenabilitate. (Săptămâna climei, Forumul IFAC și MOSAIC și altele)

CECCAR sprijină comunitatea de afaceri în ceea ce privește reziliența economică la schimbările climatice

Pentru a veni în întâmpinarea membrilor săi, CECCAR le oferă acestora acces continuu la resurse în cadrul Romanian Business Resilience Network (businessresilience.ro), un knowledge hub creat de CECCAR și dedicat sprijinirii comunității de afaceri pentru a se redresa, reinventa și persevera.

Acest centru de resurse împărtășește bunele practici identificate la nivel național și internațional și oferă instrumente și sprijin întreprinderilor în eforturile lor de asigurare a continuității activității, inclusiv în ceea ce privește reziliența economică la schimbările climatice, în conformitate cu obiectivele Acordului de la Paris și un flux fiabil de informații exacte, actualizate și de încredere, garantate de profesioniști.

CECCAR colaborează îndeaproape cu autoritățile de reglementare pentru a asigura schimbul de opinii profesionale și pentru a fi un canal de informare de la aceștia către comunitatea de afaceri.