Crearea unui mediu potrivit pentru somn este crucială pentru a avea o noapte odihnitoare. De multe ori acest lucru are legătură cu modul în care am poziționat patul.

De obicei dăm vina pe cafea sau diferite probleme de sănătate atunci când nu putem pune geană pe geană, dar un somn fracturat poate avea și alte cauze, susțin experții. Aceștia consideră că alegerile de design interior pot influența în mare măsură calitatea somnului.

Se pare că există unele reguli privind plasarea patului în raport cu ferestrele, conform Livingetc.

Fereastra ne poate afecta somnul?

Există argumente pro și contra de luat în considerare atunci când vine vorba de poziția ideală a unui pat, în raport cu ferestrele camerei.

„În timp ce expunerea la lumină naturală poate avea un impact pozitiv asupra ritmurilor circadiene, factorul-cheie este cantitatea și intensitatea luminii care pătrunde în dormitor. Și asta pentru că o lumină excesivă în timpul orelor de somn poate perturba calitatea somnului”, spune experta în somn Lisa Artis.

„Dacă fereastra se află în fața patului, lumina naturală poate pătrunde în cameră. Acest lucru poate ajuta la reglarea ritmurilor circadiene și la promovarea ciclurilor sănătoase somn-veghe. Dimineața, expunerea la lumină naturală, poate semnala corpului că este timpul să se trezească, în timp ce diminuarea luminii, seara, poate semnala că este timpul să se relaxeze și să se pregătească de culcare”, explică ea.

Practici de design

În practica Feng Shui privind dormitorul, energia curge prin uși și ferestre și de aceea patul ar trebui să stea departe de ele, rezultatul fiind un somn mai bun.

Cu toate acestea, Feng Shui este doar un exemplu de concept de design cultural.

„Sistemul arhitectural indian recomandă ca patul să fie orientat spre sud și descurajează să fie orientat spre fereastră. În alte culturi, se spune că este complet greșit să se doarmă cu fața la fereastră”, spune Korina Burkhard, expert în somn.

Preferințe personale

Depinde de preferințele individuale când luați o decizie cu privire la modul în care trebuie așezat patul. Unii pot găsi lumina naturală liniștitoare și benefică pentru somn, în timp ce alții preferă un mediu mai întunecat.

De asemenea, există oameni cărora le place să beneficieze de lumina naturală în fiecare dimineață, având o stare pozitivă ziua următoare. Pe de altă parte, există și cei care preferă un mediu de somn întunecat pentru o atmosferă confortabilă și relaxantă, mai ales după o zi plină.

„Experiențele personale și nivelul de confort joacă un rol important în a ști ceea ce funcționează cel mai bine pentru fiecare individ”, spune Chelsey Borson. „Este important să creăm un mediu de somn care să promoveze relaxarea și un somn odihnitor. Acest lucru poate implica ajustarea draperiilor și a jaluzelelor pentru a controla cantitatea de lumină și găsirea unei rutine care funcționează mai bine”, spune ea.

Dacă zgomotul, lumina și o schimbare a temperaturii nu vă distrag atenția, atunci puteți să dormi foarte bine și cu fața la fereastră!