Se pare că vaccinul BioNTech-Pfizer trebuie diluat cu 1,8 mililitri de ser fiziologic folosind o seringă de volum mare. Introducerea lichidului în fiola de vaccin conduce la creşterea presiunii, iar pentru a compensa acest lucru, procedura prevede ca, utilizând aceeaşi seringă de volum mare, să fie extraşi din fiolă 1,8 mililitri de aer. Cu seringa de volum mare este extras doar aerul în exces pentru egalizarea presiunii.
Seringa utilizată pentru administrare nu este în niciun caz goală
După egalizarea presiunii, din flacon se extrage, pe rând, cu seringi diferite de volum mic (seringi de administrare) câte o doză de 0,3 mililitri. Administrarea propriu-zisă a vaccinului se face cu o seringă separată, de volum mic (seringa de administrare menţionată), necesară pentru a putea măsura corect cei 0,3 mililitri aferenţi unei doze. Aceasta este doza administrată intramuscular fiecărei persoane. Seringa utilizată pentru administrare nu este în niciun caz goală, subliniază Comitetul naţional pentru vaccinarea anti-COVID, menţionând că, după administrarea vaccinului unei persoane, seringa de administrare se aruncă.
„Conţinuturile care s-au răspândit în mediul online susţin, în mod fals şi înşelător, că în seringa de volum mare s-ar extrage, de fapt, vaccinul diluat din fiolă pentru a fi aruncat. Repetăm: cu seringa de volum mare este extras doar aerul în exces pentru egalizarea presiunii. După extragerea aerului, în fiola de vaccin rămân dozele care se extrag apoi în vederea administrării (câte 0,3 mililitri/administrare)”, se arată în comunicat.
Numărul de persoane imunizate
Comitetul naţional pentru coordonarea vaccinării anti-COVID informează că, în ultimele 24 de ore, au fost imunizate împotriva coronavirusului, cu vaccinul Pfizer BioNTech, 16.101 persoane, potrivit datelor puse la dispoziţie de Institutul Naţional de Sănătate Publică, prin aplicaţia Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor. Până în prezent, au fost vaccinate împotriva COVID-19 un număr de 41.609 de persoane. La cei vaccinaţi în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 89 de reacţii comune şi minore, dintre care 56 reacţii de tip local şi 33 reacţii generale. Alte cinci reacţii sunt „în curs de investigare”. Începând din 27 decembrie 2020, la nivelul centrelor de vaccinare, s-au înregistrat 136 de reacţii comune şi minore: 64 locale – cu durere la locul injectării; 72 reacţii generale – febră, cefalee, mialgii, artralgii, astenie, anxietate, alergii de tip urticarie; cinci – în curs de investigare.