Șomajul foarte scăzut, creșterea dinamică, emigrarea și dezvoltarea rapidă a sectorului de servicii au creat o lipsă acută de forță de muncă în regiunea Europei Centrale și de Est (ECE). O posibilă încetinire economică rezultată în urma acestei situații poate fi evitată prin mai multe soluții, dar recesiunea nu este inevitabilă, conform raportului companiei de consultanță imobiliară Colliers International.

Una dintre soluţii ar fi reîntoarcerea românilor plecaţi la muncă în vestul Europei, însă prognozele Colliers indică faptul că, până în 2021, doar 92.400 de români plecaţi în străinătate se vor întoarce în ţară, din cei trei milioane de migranţi.

O altă soluţie este imigraţia din est. Guvernul tocmai a decis ieri să suplimenteze cu 8.000 numărul de muncitori străini admişi pe piaţa forţei de muncă din România. Aceştia provin cu precădere din Vietnam, Turcia şi Nepal. Totuşi, doar în construcţii, lipsesc circa 60.000 de muncitori, iar criza se acutizează pe zi ce trece.

 

Alte soluţii sunt îmbunătăţirea calităţii muncii, creşterea ratei de activitate a populaţiei cu vârsta cuprinsă între 15 şi 64 de ani şi, poate cea mai sigură, automatizarea şi reducerea orelor de lucru.

În prezent, disponibilitatea scăzută a potențialilor angajați este, poate, cel mai important factor luat în considerare de către companii atunci când evaluează planurile de afaceri și perspectivele de extindere în regiune. În cazul în care problema lipsei forței de muncă din cele mai mari şase state membre UE din regiunea ECE nu este rezolvată, ar putea urma presiuni asupra creșterii PIB care s-ar putea transforma chiar și într-o recesiune, iar efectele negative asupra investițiilor s-ar resimți pe termen mediu sau lung. Toate aceste elemente ar putea avea implicații negative asupra pieței imobiliare din ECE în următorul ciclu economic.

„Problema aceasta există deoarece, de regulă, atunci când economiile ating niveluri ciclice scăzute ale șomajului, precedentul istoric arată că va avea loc o încetinire economică. Această încetinire presupune pierderea locurilor de muncă, creșterea ratei șomajului și, astfel, se restabilește un echilibru pe piața muncii. Acest mecanism implică pierderi economice deloc atrăgătoare pentru factorii de decizie politică, pentru mediul de afaceri sau pentru proprietarii de active imobiliare”, a declarat Mark Robinson, CEE Research Specialist.