Ca sa il identifici pe cel care se adecveaza cel mai bine evenimentului tau este important sa te informezi despre componentele care formeaza aceste sisteme de sonorizare si adresare publica performante. In acest articol vei afla principiile de achizitie, in functie de tipul de aplicatie urmarit, cu sisteme de sonorizare performante

Difuzoare – Ce inseamna sa fii ascultat si inteles pe deplin?

Difuzoarele reprezinta componentele cea mai vizibila a sistemelor audio de adresare publica. Acestea pot fi active (alimentate) sau pasive (nealimentate).

Cele pasive functioneaza alaturi de un amplificator extern, pe cand cele active detin un amplificator incorporat, fiind astfel mai usor de configurat, dar au o greutate mai mare si necesita o conexiune la o sursa de energie electrica.

Avand in vedere spatiile largi in care sunt amplasate difuzoarele este esential ca acestea sa acopere uniform intreaga incapere. Principala recomandare e ca difuzoarele sa fie amplasate in zone multiple. Acestea pot sa fie instalate pe tavan sau perete. 

In alegerea difuzoarelor pentru adresare publica trebuie luat in considerare raportul dintre portabilitate si performanta. In timp ce difuzoarele full range sunt portabile si usor de configurat, performanta difuzoarelor high-end este net superioara.

Dimensiunea locului de desfasurare a evenimentului va determina puterea si marimea difuzoarelor necesare: de exemplu, concertele mai mici, salile de curs si conferinte necesita aproximativ 350-500 de wati.

 

Mixerele – “Dirijorul” echipamentelor audio

Performanta mixerului integrat intr-un sistem de sonorizare dedicat evenimentelor cu adresare publica este apreciata de specialisti de modul in care acesta este interconecat la diferite surse audio, precum microfonul, laptopul sau playerul CD, si le “amesteca” intreg spectrul de informatie audo transmitand-o printr-un canal audio, pe care-l transmite in amplificator sau intr-un difuzor activ.

Mixerul are 4 – 8 sau mai multe canale de transmisie. Este important ca mixerul din sistem sa aiba suficiente canale pentru a recepta toate sursele implicate. Utilizatorul poate aplica din mixer egalizatorul de sunet care modifica parametri sunetelor joase sau inalte, pentru a genera un „mix” echilibrat. 

Mixerele moderne au adesea incorporat un amplificator si o priza USB care redau si inregistrarea audio de pe un laptop si care sunt dotate cu functii care genereaza diferite efecte digitale audio.

Amplificatoarele – Elemente de “constructie” audio pentru sunete de calitate

Amplificatoarele capteaza semnalul audio de la un mixer si il amplifica la un semnal audio de inalta putere, adecvat pentru difuzoare. Daca utilizati difuzoare pasive este esential ca acestea sa se potriveasca cu puterea pe care amplificatorul o poate oferi.

 

Microfoane – “Zece doi zece, atentiune, va rog!”

In orice sistem de sunet care necesita amplificarea unei surse  acustice,  precum un instrument vocal sau acustic, este necesar ca un microfon sa creeze un semnal electric adecvat pentru amplificare.

Cand vrem sa cumparam un sistem complet de adresare publica intalnim doua tipuri principale de microfoane, cu fir si fara fir. Microfoanele cu fir necesita conectarea fizica a bateriei, in timp ce microfoanele wireless functioneaza pe baza unui emitator si receptor wireless.

Cele wireless sunt mai mai usor de utilizat. Sunt transportate de-a lungul unei sali fara a avea grija cablului, dar sunt supuse si interferentelor radio. Microfoanele tip head set (cunoscute sub numele de microafoane lavaliere sau lapel) sunt utilizate deseori pentru prezentari, prelegeri si in contextul divertismentului artistic sau cultural.

 

Redarea sunetului – O capacitate inepuizabila a sistemelor electronice si audio performante

Exista numeroase variabile de luat in considerare pentru a selecta sisteme de sonorizare pentru conferinte, sali de curs si alte evenimente de adresare publica.  

Inainte de a achizitiona un astfel de echipament de sonorizare, asigura-te ca ai tinut cont de conditiile pe care le impune spatiul evenimentului.

 

De retinut:

  • Puterea si calitatea sunetului este principalul criteriu pentru a alege responsabil un sistem de sonorizare publica performant.

 

Dimensiunea evenimentului si a audientei impun anumite cerinte de sonorizare proportionale ca putere.

O sala cu tavan inalt necesita o amplificare mai mare decat o sala mica de conferinte. Este recomandata chiar supraestimarea necesitatilor de putere a sunetului emis.

  • Daca intentionati sa amplificati atat muzica, cat si discursul, sistemul de sonorizare necesita cateva capabilitati suplimentare. Amplificarea muzicii necesita un sistem care acopera o gama extinsa de frecvente audio.

Asigurati-va ca sistemul de care beneficiati este capabil sa reproduca sunetul in intervale inalte si joase, precum si in intervalul de mijloc al spectrului audio.

  • In timp ce un sistem mono poate suna excelent in domeniul relativ ingust al unei simple conferinte, complexitatea muzicii este mai bine difuzata de un sistem stereo.

Intermezzo – Care sunt avantajele portabilitatii?

 

Atunci cand un sistem sonor va fi utilizat in mai multe locatii, portabilitatea este o caracteristica de economisire a banilor.

In situatia in care un sistem de adresare publica trebuie sa fie portabil, prezentatorii trebuie sa fie si ei mobili. In aceste situatii, luati in considerare un sistem care permite utilizarea uni microfon wireless. 

De retinut ca manevrabilitatea echipamentului, instalarea cu usurinta a unitatilor la o unitate centrala constituie un atu in instalarea permanenta sau mobila a echipamentului.

Pentru evenimente de prestigiu, un aspect placut vizual si ergonomic al unitatilor de discutie reprezinta un avantaj care nu poate fi neglijat.

Un sistem de conferinta digital performant asigura o buna conectivitate echipamentelor, fara pierderi de energie si grad crescut de flexibilitate in procesul de configurare.

Sunet, dar si imagine

In majoritatea adresarilor in public, prezentarile si discursurile sunt acompaniate de  mesaje vizuale. Un echipament modern de sonorizare poate include suporturi de afisaj grafic, precum video proiectoare si ecrane.

Utilizarea tehnologiilor avansate faciliteaza prin afisaj si control touch-screen informarea participantilor pe parcursul desfasurarii unei prezentari.

Helinick.ro – De la sisteme complete de sunet surround la echpamente portabile

Cheia succesului unui eveniment organizational sau cultural este reprezentata de cunoasterea spatiului de desfasurare si principiile din dotarilor tehnice corespunzatoare.

Helinick.ro ofera solutii profesionale pentru organizarea evenimentelor prin sisteme performante de adresare publica.

Echipamentelele de ultima generatie de la Helnick acopera intreaga gama de configuratii necesare pentru o organizare sonora ireprosabila.

Sistemele de sonorizare furnizate de Helinck sunt adaptate pentru a fi utilizate in sali de dimensiuni variate, acoperind necesitatile evenientelor cu peste 150 de participanti.

Acceseaza Helinick.ro si descopera universul cladit pe performanta sistemelor si echipamentelor electronice cu rasunet in Romania.

Pentru a consulta gama de produse disponibile, contacteaza specialistii Helinick la urmatoarele date de contact.

  • Telefon: 0745 394 665
  • E-mail: office@helinick.ro

(P)