Care este situația vaccinării în România? Raed Arafat: Nu ne garantează că vom fi bine după o perioadă

Raed Arafat

Sursă: Facebook, Guvernul României

Raed Arafat a vorbit recent despre starea campaniei de vaccinare anti-COVID în România. Potrivit acestuia, românii trebuie să se informeze mai bine, din surse corecte.

Care este situația vaccinării în România? Raed Arafat: Nu ne garantează că vom fi bine după o perioadă

Secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat, a explicat faptul că situația actuală „nu ne garantează că vom fi bine după o perioadă”, chiar dacă „acum suntem bine”.

Așadar, acesta susține că este posibil ca românii să se trezească sub presiunea faptului că trebuie să se vaccineze mai repede. De asemenea, Arafat subliniază că românii trebuie să se informeze mai bine, din surse corecte.

Românii trebuie să se informeze mai bine

Raed Arafat a amintit de faptul că ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a transmis că „varianta Delta și varianta Delta Plus au început să se răspândească.”

„Să citească ce doresc, dar să vadă și sfatul oficial al specialiștilor. Faptul că acum suntem bine nu ne garantează că vom fi bine după o perioadă. Și doamna ministru a zis că varianta Delta și varianta Delta Plus au început să se răspândească. Soluția rămâne vaccinarea (…) Dar o să ne trezim, s-ar putea, la un moment dat sub presiunea faptului că trebuie să ne vaccinăm cât mai repede pentru că vine din nou o situație mai critică”, a transmis șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU).

Varianta Delta. Boala poate fi transmisă în mai puțin de 10 secunde

Oamenii de știință din Marea Britanie, unde tulpina indiană reprezintă 99% din noile cazuri, au explicat că aceasta are o rată de transmitere cu 60% mai mare față de tulpina anterioară, fiind și mai rezistentă la vaccinurile anti-COVID, conform informațiilor transmise de theguardian.com

Așadar, specialiștii le recomandă oamenilor să fie foarte atenți, în contextul în care cercetările din Australia arată că varianta Delta se poate răspândi foarte ușor. De exemplu, autoritățile sanitare din Australia suspectează că varianta indiană poate fi transmisă de la un pacient bolnav la unul sănătos într-un interval de 5-10 secunde, potrivit analizelor realizate asupra filmărilor CCTV.

De exemplu, imaginile surprinse de o cameră de supraveghere a unui restaurant din sudul Chinei arată cum o femeie intră în toaleta localului respectiv și iese după 14 secunde. După 24 de ore, aceasta a fost depistată pozitiv cu tulpina Delta a COVID-19. Conform sursei menționate, femeia a folosit toaleta la scurt timp după o persoană infectată.

Sursă foto: Facebook, Guvernul României