Care este starea actuală a campaniei de vaccinare anti-COVID?

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a explicat că aproape 7.000 de persoane din etapa a treia au fost vaccinate în cele nouă localităţi cu incidenţa de peste 4,5.

„Aproape 7.000 de persoane din etapa a treia au fost vaccinate în cele nouă localităţi cu incidenţa de peste 4,5”, subliniază acesta.

Un scurt bilanţ al persoanelor vaccinate

„Aş vrea să prezint un scurt bilanţ al persoanelor vaccinate în cele nouă localităţi din judeţele la care rata de incidenţă cumulată a cazurilor a fost peste 4,5 la care am decis, după cum ştim, deschiderea etapei a treia. Pe 15 martie a început vaccinarea persoanelor din cele nouă localităţi cu incidenţă de peste 4,5 la mia de locuitori. Pot să vă spun că numărul de persoane programate în centrele din respectivele localităţi – sunt 42.140 de persoane programate pentru prima doză şi 113.900 de persoane care sunt programate pentru cea de-a doua doză.

Pe 15 martie a început vaccinarea inclusiv a celor din etapa a treia care au avut posibilitatea să se programeze în centrele din municipiile respective aşa încât până astăzi la ora 10:00 au fost vaccinate 6.985 de persoane cu doza unu într-un număr de 135 de centre Pfizer, Moderna şi AstraZeneca din care 3.359 de persoane au fost vaccinate în 43 de centre cu vaccin de la compania AstraZeneca”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

În cele nouă localităţi sunt 88 de centre de vaccinare

De asemenea, coordonatorul campaniei de vaccinare a precizat că în cele nouă localităţi sunt 88 de centre de vaccinare.

„În cele nouă localităţi menţionate avem 88 de centre în total cu 167 de fluxuri, din care 81 de centre sunt active, cu 153 de fluxuri, ceea ce înseamnă că în perioada următoare urmează să mai deschidem şi alte centre noi şi fluxuri”, a declarat Gheorghiţă.

În continuare, acesta a precizat că aproape jumătate de milion de persoane s-au programat pe listele de aşteptare pentru vaccinare, în ultimele 24 de ore. Trebuie menționat că aproximativ jumătate dintre acestea sunt persoane cuprinse în etapa a treia de vaccinare.

Conform celor spuse de Valeriu Gheorghiţă, platforma a înregistrat luni mai multe disfuncţioalităţi şi întârzieri.

„Pe data de 15 martie au fost deschise gradual în trei perioade de timp, succesiv, pe judeţe, listele de aşteptare din centrele de vaccinare aşa încât la ora 14.00 toate listele de aşteptare au fost deschise la nivel naţional. După cum ştim, pe parcursul zilei de ieri au fost anumite disfuncţionalităţi şi întârzieri care au fost anticipate, au fost anunţate într-un comunicat afişat pe platformă, având în vedere că vorbim de o operaţiune care se desfăşoară şi s-a desfăşurat în timp ce platforma se află în producţie şi este accesată de câteva zeci de mii de utilizatori. Listele vor rămâne deschise pe toată durata evoluţiei campaniei de vaccinare”, a explicat acesta.

500.000 de persoane, pe listele de așteptare

Coordonatorul campaniei de vaccinare a menţionat că aproape 500.000 de persoane s-au programat pe listele de aşteptare până în prezent.

„În cursul zilei de ieri s-au programat pe locuri libere în centrele de vaccinare 51.629 de persoane pentru doza unu, pot să vă spun pentru vaccinuri care sunt distribuite în centrele de la Moderna – 24.699 de programări, pentru centrele de Pfizer care mai aveau locuri – 2.475 de programări şi pentru centre cu vaccin de la compania AstraZeneca – 24.455 de programări. Suplimentar, au fost programate pe listele de aşteptare până astăzi la ora 12.00, 489.273 de persoane.

Deci, practic, aproape jumătate de milion de persoane s-au programat în ultimele 24 de ore pe listele de aşteptare. În ceea ce priveşte modalitatea de programare pe listele de aşteptare, peste 17.000 de persoane au folosit serviciul de call-center, prin intermediul medicilor de familie – peste 67.000 de persoane, prin intermediul angajatorilor – peste 24.000 de persoane şi individual pe platformă – peste 309.000 de persoane”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

Acesta a prezentat şi tipul persoanelor programate pe listele de aşteptare.

„În ceea ce priveşte tipul persoanelor care s-au programat pe listele de aşteptare: persoane peste 65 de ani – peste 81.000 de persoane, cei aflaţi în evidenţă cu boli cronice – 60.174 de persoane, persoane care deservesc activităţii esenţiale – 25.724 şi persoane care fac parte din etapa a treia din populaţia generală – peste 252.000 de persoane. În momentul de faţă, avem peste 3,6 milioane de conturi de beneficiari în platforma de programare din care peste 2,1 milioane sunt beneficiari care au făcut programări, parte dintre ei după cum ştim au fost şi vaccinaţi, aproape 1,5 milioane de persoane şi mai avem încă aproximativ 1,4 milioane de conturi create care încă nu au o programare efectuată”, a conchis  Gheorghiţă.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin