Fermierii mici şi exploataţiile de dimensiuni medii au fost întodeauna dependenţi sau mai degrabă ”victime” ale politicilor guvernamentale, susţin fermierii. Fie că vorbim despre subvenţii negociate cu Uniunea Europeană – la o treime din cele primite de agricultorii din Vest -, fie că aducem în discuţie rezerva băncilor de a finanţa micii agricultori sau absenţa programelor de finanţare pentru silozuri, achiziţia de tractoare şi utilaje agricole, micii fermieri români au mici şanse de supravieţuire. Alte probleme cu care se confruntă de ani de zile sunt legate de preţurile în creştere la inputuri pe fondul devalorizării leului în raport cu euro, politica marilor traderi sau absenţa reglementărilor clare pentru a încheia lanţurile de producţie şi vânzare.
Colac peste pupază, peste capul fermierilor a căzut şi impozitul agricol, o altă piatră de moară de gâtul lor, care va accelera fărâmiţarea exploataţiilor şi înstrăinarea terenurilor. În aceste condiţii, nu-i de mirare că micii agricultori cauta soluţii ”magice” pentru a supravieţui.
Numai că, dincolo de câteva cazuri de succes, începe realitatea sumbră. Se pune întrebarea – în condiţiile de piaţă din România, poţi avea profit de pe o suprafaţă de 50-100 de hectare? Răspunsul fermerilor vine sec – categoric NU! La fel cred şi dealerii de tractoare şi utilaje agricole. Poţi începe să te gândeşti la profit doar dacă exploatezi măcar câteva sute de hectare.
”Categoric, nu poţi să faci profit de pe o exploataţie de 50-100 de hectare. Este imposibil. La recensământul din 2010 erau 3,8 milioane de ferme organizate la 9,4 hectare de teren arabil, cea mai mare parte exploataţii mici, cu câteva hectare. Este o tragedie. Fermierul român mic sau mediu nu este capitalizat ca să poată să facă lucrările la timp, să-şi ia tractoare noi. Primul tractor a rămas la nivel de promisiuni, de primul siloz s-a ales praful. Acestea au fost doar nişte teme electorale, preluate de politicieni de la agricultori, înainte de campanii. Nimeni nu a avut intenţia să le facă, de fapt”, a declarat pentru Agrointel Daniel Ciobanu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli din Bacău.