Care este țara cel mai puțin dezvoltată din lume

Care este țara cel mai puțin dezvoltată din lume. Poziția financiară globală a rămas stabilă de la actualizarea, din aprilie 2024, a perspectivelor economice mondiale de la FMI. Conform actualizării FMI din iulie 2024, creșterea economică globală este de așteptat să ajungă la 3,2% în 2024 și 3,3% în 2025.

Perspectivele regionale s-au schimbat ușor, în principal din cauza revizuirilor în creștere ale prețurilor materiilor prime, a creșterii prețurilor non-carburanților și a încetinirii inflației globale. Proiecțiile pentru Statele Unite au fost revizuite în scădere cu 0,1% mai puțin decât actualizarea din aprilie 2024, iar economia sa urmează să crească la 2,6% în 2024, potrivit Yahoo.Finance.

Creșterea este de așteptat să încetinească și mai mult, până la 1,9% în 2025, deoarece piața muncii s-ar putea răci odată cu prețurile materiilor prime, iar politica fiscală este probabil să se înăsprească anul viitor.

Prognoza pentru zona euro a crescut modest cu 0,1%

Pe de altă parte, prognoza pentru zona euro a crescut modest cu 0,1% de la actualizarea din aprilie 2024. Sectorul serviciilor puternice și exporturile nete mai mari decât cele așteptate în prima jumătate a anului contribuie la revizuirea ascendentă.

În China, creșterea a fost revizuită în sus la 5% în 2024

Economiile emergente și în curs de dezvoltare, în special cele din Asia, au fost martorii unei creșteri a proiecțiilor. De exemplu, în China, creșterea a fost revizuită în sus, la 5% în 2024, în principal din cauza unei reveniri a consumului din sectorul privat și a unei piețe de export puternice.

Previziunile pentru India au fost, de asemenea, revizuite în sus la 7,0% în acest an, datorită perspectivelor îmbunătățite de creștere, consum privat și dezvoltare în zonele rurale. Regiunile care rămân în situații financiare negative și pentru care creșterea a fost revizuită în jos sunt America Latină și Caraibe, Asia Centrală și de Est (inclusiv Orientul Mijlociu) și Africa Subsahariană.

Pentru regiunea Americii Latine și Caraibe, inundațiile din Brazilia și moderarea cererii de consum din Mexic sunt principalii factori care contribuie la încetinirea creșterii. Țările producătoare de petrol din Orientul Mijlociu au fost și ele martorele unei scăderi a ratelor de creștere, în principal din cauza conflictelor regionale și a reducerilor producției de petrol.

În sfârșit, creșterea Africii Subsahariane a fost revizuită în scădere din cauza unei scăderi de 0,2% a perspectivelor Nigeriei, în urma activității sale economice mai slabe decât se aștepta în primul trimestru al anului 2024.

Perspectivele economice ale Africii

Africa este al doilea cel mai mare și mai populat continent din lume, dar majoritatea țărilor cel mai puțin dezvoltate din lume aparțin Africii. În ciuda performanței economice puternice, transformarea structurală a continentului pentru a satisface nevoile tot mai mari de dezvoltare a fost lentă și inegală.

Potrivit Băncii Africane de Dezvoltare, PIB-ul real al Africii a scăzut de la 4,1% în 2022 la 3,1% în 2023. Mediul economic provocator rezultat din creșterea prețurilor la alimente și energie, conflicte geo-politice și probleme legate de schimbările climatice a dus la o încetinire în cursul anului trecut.

Perspectivele financiare ale continentului sunt pozitive, iar economia este de așteptat să crească la 3,7% în 2024 și la 4,3% în 2025. Aceste așteptări depind în mare măsură de îmbunătățirile structurale așteptate în economia globală și de implementarea eficientă a politicilor. Dacă economia crește așa cum este de așteptat, regiunea va continua să își mențină poziția de a doua regiune cu cea mai rapidă creștere din lume.

Companii care contribuie la economia africană

Companii precum MTN Group contribuie la creșterea economică în regiune prin construirea infrastructurii digitale, crearea oportunităților pentru locuri de muncă și sprijinirea și investițiile în întreprinderile mici și mijlocii.

MTN Group este un important furnizor de servicii de comunicații în Africa și Orientul Mijlociu. Compania oferă diverse servicii mobile, inclusiv date, voce, SMS și servicii financiare digitale pentru peste 295 de milioane de clienți de pe 19 piețe globale. De asemenea, compania investește masiv în construirea infrastructurii digitale pe întreg continentul.

Conform raportului anual al companiei din 2023, MTN Group și-a crescut veniturile în toate segmentele de afaceri. În plus, compania contribuie la economia Africii prin plata impozitelor.

Burundi, țara cel mai puțin dezvoltată din lume

PIB pe cap de locuitor (2024): 230,04 USD

Scorul indicelui de dezvoltare umană (2022): 0,420

Burundi este țara cel mai puțin dezvoltată din lume conform clasamentului din 2024. Are un PIB pe cap de locuitor de numai 230 USD, cu o populație de 13,37 milioane de oameni. Mai mult, țara are un PIB de 3,08 miliarde de dolari, care crește cu 4,3% pe parcursul anului. Cu toate acestea, Burundi se confruntă cu un sold negativ al contului curent, la un nivel uluitor de -17,3% din PIB, în 2024.