Dar, când ne gândim la zahăr, sfecla de zahăr pare să fie complet ignorată. Mai mult, unii consideră, în mod greșit, că trestia de zahăr este singura sursă de zahăr din lume. Dar în secolul al-XVIII-lea, chimistul german Andreas Marggraf a descoperit că sfecla de zahăr produce același tip de zahăr ca și trestia de zahăr, iar astăzi aceasta reprezintă 32% din zahărul din întreaga lume.
Zaharoza este stocată în rădăcina sfeclei de zahăr pentru a fi folosit ca un plus de energie în timpul iernii, dar sfecla se recoltează înainte de sezonul rece și tot atunci este extras și zahărul din ea, scrie Tastingtable.
Rusia producea 16% din sfecla de zahăr din întreaga lume
Sfecla de zahăr crește doar în zonele temperate ale lumii, spre deosebire de trestia de zahăr, care crește în zonele subtropicale și tropicale.
Rusia este adesea considerată drept o țară cu ierni lungi și geroase, dar, în realitate, în ultimii ani, a devenit lider în producerea sfeclei de zahăr.
În 2017, Rusia producea 16% din toată cantitatea de sfeclă de zahăr, devenind cel mai mare producător din lume, după Franța, SUA și Germania.
Rusia controlează mare parte din producția globală de alimente
Un articol din 2022 al IDN-InDepthNews informa că Rusia este în continuare lider pe piață, producând 14% din totalul de sfeclă de zahăr la nivel global.
În ultimele decenii, industria agricolă a Rusiei s-a extins datorită progreselor tehnologice. Din această cauză, acum controlează o mare parte din producția globală de alimente.
Interdicții aplicate după războiul din Ucraina
În martie, după invadarea Ucrainei, Rusia a interzis exporturile de zahăr până pe 31 august și a stabilit scutirea de taxe vamale pentru importurile de peste 300.000 de tone de zahăr și zahăr brut, ca parte a măsurilor care speră că vor atenua inflația.
Aceste măsuri, alături de o creștere planificată a suprafeței de însămânțare a sfeclei de zahăr, în 2022, cu 1,1 milioane de hectare, vor crește oferta internă, a anunțat ministerul Agriculturii, citat de Reuters.
„Nu avem probleme cu zahărul, producătorii noștri îl produc în cantități suficiente”, a declarat Viktor Evtukhov, ministrul adjunct al industriei și comerțului.
La ce se folosește sucul din sfecla de zahăr
Sucul din sfeclă de zahăr poate fi folosit pentru producerea zahărului alb și brun, precum și a melasei Sfecla de zahăr este cultivată și în America de Nord, dar Rusia depășește cu mult producția americană. În multe țări, sfecla de zahăr este folosită pentru băuturile alcoolice.