Dr. Florin Diaconu a vorbit recent despre viitorul Uniunii Europene în era post-Merkel. Potrivit expertului în relații internaționale și studii de securitate, Franța are drept obiectiv preluarea puterii. Totuși, cât de plauzibil este acest lucru, potrivit profesorului?
Care este viitorul UE în era post-Merkel? Franța ar vrea să preia puterea
Dr. Florin Diaconu, conferențiar universitar la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti (FSPUB), este sceptic că Franța va putea lua locul Germaniei.
„Franța are în repetate ocazii, la nivelul decidenților, puseuri de ambiție europeană și globală extrem de interesante și de sonore, dar care nu au neapărat legătură consistentă cu statutul real al puterii Franței.
Să ne uităm pe cifrele, ele nu mint. Conform datelor Băncii Mondiale, PIB-ul Germaniei e cu 50% mai mare decât al Franței”, a declarat Florin Diaconu într-un interviu pentru dcnews.ro, punctând că ambițiile Franței sunt „cai verzi pe pereți”.
De asemenea, expertul a vorbit și despre alegerile din Franța și a tras un semnal de alarmă cu privire la faptul că riscul unui Frexit există în contextul în care extrema dreaptă ar putea prelua puterea. În Germania, din fericire, nu a fost cazul, extrem dreaptă și cea stângă au obținut rezultate relativ modeste.
„Urmează și pentru ei alegerile. Mă gândesc ce s-ar putea alege de statutul european al Franței, în condițiile în care, Doamne ferește, scorul forțelor politice eurosceptice s-ar putea amplifica, chiar și fără să devină majoritare. Pentru că dacă devin majoritare am putea asista și la un Frexit la limită. Există acest risc. În Germania din fericire nu l-am văzut”, a completat Florin Diaconu.
Coaliţia Angelei Merkel a fost învinsă la alegerile din Germania
Amintim că social democraţii germani s-au impus la limită în faţa coaliţiei de centru-dreapta a Angelei Merkel, în cursa care în care va fi decis următorul cancelar al celei mai mari economii europene, conform celor scrise de apnews.com
În acest context, candidatul de centru-stânga Olaf Scholz, vicecancelar demisionar şi ministru de finanţe, care şi-a ridicat partidul dintr-un declin tot mai accentuat în ultimii ani, a spus că rezultatul este „un mandat foarte clar pentru a asigura că punem laolaltă un guvern bun, pragmatic pentru Germania”.
Chiar dacă a obţinut cele mai slabe rezultate într-o astfel de cursă, Uniunea Creştin Democrată a transmis că va contacta partidele mai mici pentru a discuta formarea guvernului, în timp ce Merkel va rămâne interimar până ce succesorul ei va fi învestit.
Sursă foto: Dreamstime