Care-i mai rentabilă, căpșuna sau zmeura? Un începător și un veteran își povestesc experiența

Cu un singur hectar se poate trăi decent în România, dar e nevoie de bani, studiu și multă muncă.

Este profitabilă cultura zmeurii sau a căpșunelor? Ca în orice afacere, răspunsul corect este “depinde pe cine întrebi”. Începătorii, care abia au depășit efortul de învățare și au dat de profit, sunt tentați să subevalueze încasările, de teama competiției care ar putea să le strice piața. Pe măsură ce învață meserie, totul li se pare mai ușor iar unii ajung să-și vândă experiența și materialul săditor. Caz în care, sunt tentați să supraestimeze afacerea, ca să vândă mai bine. Adevărul poate fi oriunde iar pentru proaspătul investitor este bine să știe cum se poziționează față de ce-i spune unul sau altul.

Agrointel a discutat cu doi horticultori care au ambele culturi: unul matur – fost cercetător cu doctorat în căpșune și mulți ani în afacere, altul tânăr și care și-a riscat toți banii ca să înceapă o plantație de zmeură.