Care sunt adevăratele beneficii ale berii? Nimeni nu ştia asta despre băutura preferată a românilor

bere

SURSA FOTO: Dreamstime

Ca și în cazul vinului, berea poate avea nenumărate beneficii pentru sănătate, dacă este consumată cu moderație. Berea fără alcool a devenit extrem de populară în ultimii ani, dar mulți se întreabă dacă este și sănătoasă.

Un studiu pilot, publicat recent în ”Journal of Agricultural and Food Chemistry”, arată că bărbații care au băut, zilnic, fie o bere cu alcool, fie una dezalcoolizată, au avut o diversitate mai mare de microbi intestinali, ceea ce poate reduce riscul apariției anumitor boli, potrivit TheBrighterside.

Trilioane de microorganisme căptușesc tractul gastrointestinal uman, având un impact direct asupra sănătății noastre. Studiile au arătat că, atunci când sunt prezente mai multe tipuri de bacterii, oamenii au șanse mai mici de a dezvolta boli cronice, precum afecțiuni cardiace și diabet.

Berea conține polifenoli și microorganisme provenite din fermentație

Iar berea conține compuși, cum ar fi polifenoli, precum și microorganisme provenite din fermentație, care pot influența varietatea microbilor din intestinul uman.

Un studiu „încrucișat” publicat anterior a arătat că, atunci când atât bărbații, cât și femeile, au consumat bere fără alcool, timp de 30 de zile, diversitatea microbiomului lor intestinal a crescut. Mulți dintre ei au făcut parte și dintr-un al doilea grup, care a băut o versiune alcoolică a berii, dar care nu a avut același efect.

Ce au constat autorii studiului la cei care au băut bere timp de 4 săptămâni

În acest studiu pilot, 19 bărbați sănătoși au fost împărțiți, aleatoriu, în două grupuri. Aceștia au băut 315 ml de bere cu alcool sau dezalcoolizată, timp de 4 săptămâni. Cercetătorii au descoperit că greutatea participanților, indicele de masă corporală și markerii serici pentru sănătatea inimii și ai metabolismului nu s-au schimbat în timpul studiului.

În schimb, la sfârșitul celor patru săptămâni, ambele grupuri au avut o diversitate bacteriană mai mare în microbiomul intestinal și niveluri mai ridicate de fosfatază fecală alcalină, indicând o îmbunătățire a sănătății intestinale.

Beneficii clare pentru  microbiomul intestinal

Pe baza acestui studiu pilot, cercetătorii pot afirma că un consum moderat – adică o sticlă de bere, indiferent de conținutul de alcool, poate fi benefic pentru microbiomul intestinal și sănătatea intestinală a bărbaților.

Există și alte beneficii

Există și alte beneficii pentru sănătate ale consumului moderat de bere. Aceasta scade colesterolul, ajută la întărirea oaselor și previne infarctul.

De asemenea, consumul de bere scade riscul de infarct. Specialiștii susțin că berea conține anumite vitamine, care favorizează regenerarea pielii și o fac  mai catifelată.