Care sunt alimentele anului 2022 și de ce le recomandă nutriționiștii

Sursă: Dreamstime

Se poate spune că unele alimente sunt mai sănătoase decât altele? Un sondaj realizat de Pollock Communications și Today's Dietitian, denumit „What's Trending in Nutrition”, arată care sunt tendințele în materie de alimentație și nutriție pentru acest an, pe baza informațiilor provenite de la peste o mie de nutriționiști din SUA, informează RealSimple.

Care sunt super-alimentele anului 2022 și de ce le recomandă nutriționiștii

Nutriționiștii au analizat obiceiurile și dietele în tendințe și au realizat o listă cu primele zece așa numite super-alimente ale anului 2022. Cu un accent clar pe legume și fructe, care au o multitudine de beneficii nutriționale. În plus, probabil că va exista un interes sporit pentru alimentele funcționale, care conțin ingrediente ce oferă beneficii pentru sănătate, dincolo de profilul nutritiv, susțin ei. Lista include produse preferate precum avocado și cereale, potrivit realsimple.com

1. Alimentele fermentate

Alimentele fermentate, cum ar fi iaurtul și kimchi (un aliment de bază în bucătăria coreeană) au ocupat primul loc, probabil datorită beneficiilor lor de stimulare a sistemului imunitar și a intestinului. O dietă bogată în alimente fermentate crește diversitatea microbiomului și îmbunătățește răspunsurile imune.

2. Afinele

Afinele sunt o sursă excelentă de antioxidanți, care vă ajută să vă protejați împotriva efectelor cauzate de radicalii liberi și pot ajuta la reducerea riscului de cancer, boli de inimă și alte afecțiuni. În plus, antioxidanții din afine sunt importanți pentru creșterea părului și o piele sănătoasă.

3. Semințele

Semințele de chia și semințele de cânepă sunt adevărate bombe nutriționale. Semințele de chia sunt pline de antioxidanți, minerale, fibre și acizi grași Omega-3. Conform unui studiu din 2016, antioxidanții din semințele de chia pot avea proprietăți anticancerigene și au efecte protectoare asupra inimii și ficatului.Sunt, de asemenea, o sursă excelentă de calciu, fosfor și magneziu.

4. Fructele exotice

Se pare că 2022 este anul fructelor exotice, cum ar fi fructele de acai. Acestea sunt foarte asemănătoare ca aspect cu afinele, sunt bogate în antioxidanți, pot îmbunătăți nivelul de colesterol și, potrivit unui studiu din 2014, pot proteja creierul de leziuni, pe măsură ce înaintăm în vârstă.

5. Avocado

Este unul dintre cele mai sănătoase alimente pe care le puteți mânca. Pe lângă faptul că este o sursă excelentă de grăsimi sănătoase pentru inimă, avocado este bogat în antioxidanți și alți nutrienți care ajută la colesterol, la densitatea osoasă, îngrijirea pielii, sănătatea ochilor.

6. Ceaiul verde

Japonezii beau ceai verde de mii de ani și au un motiv întemeiat. Ceaiul verde este cunoscut pentru proprietățile sale anti-inflamatoare și de stimulare a sistemului imunitar și, conform studiilor, poate ajuta la arderea grăsimilor.

7. Fructele cu coaja-tare

Sunt o modalitate grozavă de a adăuga proteine, fibre și alți nutrienți în dietă. Fisticul, de exemplu, este plin de antioxidanți, inclusiv cei despre care s-a dovedit științific că promovează sănătatea ochilor și pot ajuta la protejarea împotriva cancerului și a bolilor de inimă.

8. Boabele „vechi”

Termenul de ”boabe vechi” cuprinde mai multe boabe care au rămas neschimbate de mii de ani. Este vorba de amarant, teff, farro și quinoa. Quinoa este probabil una dintre cele mai populare, fiind bogată în fibre și conține toți cei nouă aminoacizi esențiali. Cerealele sunt, de asemenea, o sursă solidă de vitamine B6 și C.

9. Legume cu frunze verzi

Spanacul și alte legume similare sunt o sursă excelentă de proteine ​​și flavonoide, care pot preveni daunele provocate de radicalii liberi, cancer și inflamație. Spanacul conține vitaminele A și C și s-a dovedit științific că scade nivelul tensiunii arteriale.

10. Varza Kale

Și acest soi de varză și-a câștigat un loc pe listă datorită numeroaselor sale beneficii nutriționale. Conține proteine ​​si flavonoide. De asemenea, conține vitaminele A, K și C și constituie o sursă solidă de fibre.