Ouăle, uleiul şi fasolea s-au scumpit cel mai mult în luna octombrie 2012, cu 8,27%, 3,47% şi respectiv cu 2,95%, faţă de luna anterioară, în timp ce conservele de legume s-au ieftinit cu 5,73%, iar preţul fructelor proaspete a scăzut cu 1,67%, conform datelor publicate azi de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Datele statistice arată că făina s-a scumpit cu 1,14%, mălaiul cu 1,18%, carnea de pasăre cu 1,30%, iar telemeaua de oaie cu 1,45%.
În ceea ce priveşte preţurile produselor nealimentare, care au crescut în medie, în octombrie cu 0,21%, cele mai mari scumpiri au fost înregistrate la gazele naturale – 2,33%, cărţi, reviste şi ziare – 2,28%, în timp ce combustibilii s-au ieftinit cu 0,60%.
Tarifele serviciilor au înregistrat, pe total, o creştere cu 0,87% în octombrie comparativ cu septembrie, serviciile de telefonie şi cele de transport aerian fiind mai scumpe cu 1,29%.
Rata anuală a inflaţiei (pe ultimele 12 luni) a scăzut la 4,96% în luna octombrie 2012, de la 5,33% în luna septembrie, potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS). În octombrie, preţurile au crescut cu 0,29% faţă de septembrie.
Sursa: Agerpres