Care sunt beneficiile pâinii de casă cu maia

Freshful

SURSA FOTO: Freshful

În 2020, deja în urmă cu patru ani, în pandemie, când toți eram „sechestrați” în casă, mulți dintre noi am început să facem pâine acasă, mai întâi cu rețete simple, apoi, treptat, tot mai complexe. Unora ne-a rămas acest obicei, alții poate vor să se apuce abia acum. Adevărul este că puține lucruri pot fi mai satisfăcătoare pe lume decât să mănânci pâinea făcută de mâinile tale.

Cea care câștigă detașat în topul pâinilor artizanale făcute în casă este pâine cu maia, mai multă calitate și savoare la maxim. Pâinea copilăriei, practic.

Să faci pâine în casă pare complicat, dar nu este… Iar o masă care conține toată aroma pâinii de altădată este întotdeauna un plus. Atingeri lactice și ceva aciditate care ne amintesc de copilărie și de momentele când bunicile noastre făceau pâine în cuptorul cu lemne, la țară.

În zilele noastre a devenit la modă „do it yourself”, „hygge” sau oricare dintre acești termeni care, în fond, se referă la consumul responsabil și la bucuria micilor plăceri, așa că nu trebuie să ratăm ocazia de a ne face propria pâine de casă.

Dar ce este această maia despre care vorbește toată lumea? Sigur că ai auzit și ai citit de nenumărate ori despre ea. Ai nevoie doar de făină, apă și sare. Și tărâțe, dacă vrei pâine graham cu maia. Maia nu este altceva decât un tip de drojdie, dar în acest caz este vorba de drojdie naturală. Ea joacă același rol ca și drojdia proaspătă sau uscată de panificație pe care o putem cumpăra din magazine, dar este un agent de dospire de casă care adaugă multă savoare și suculență pâinii.

Dacă nu ai maia, poate e un moment bun să o pregătești pentru prima dată. Teoretic, maiaua se formează prin amestecarea unei cantități de făină integrală cu apă, astfel creându-se un mediu favorabil dezvoltării bacteriilor. Agentul de dospire (drojdia) se hrănește prin aruncarea unei părți din maia și completarea cu apă și făină, repetând acest proces de mai multe ori, timp de șapte zile până la formarea unei rețele de bacterii suficient de puternice pentru a susține creșterea unei pâini.

Un rezumat al avantajelor pâinii cu maia este simplu: pâinea va rezista până la o săptămână fără să-și piardă proprietățile și, cel mai important, vei redescoperi gustul pâinii. Dar mai sunt și alte avantaje…

Beneficiile pe care pâinea cu maia le aduce în alimentația noastră:

Îmbunătățește digestia. Acest tip de preparare face ca bacteriile din maia să aibă o misiune importantă: să predigeră amidonul din cereale. Acest lucru înseamnă că este nevoie de mai mult timp pentru a-l digera și procesa.

Conține mult acid lactic. În pâine cu maia găsim o proporție mai mare de lactobacili decât în pâinea preparată cu alte drojdii. Mai mulți lactobacili înseamnă o producție mai mare de acid lactic, care facilitează digestia și absorbția de minerale precum potasiu, magneziu și zinc.

Mai puțin gluten. Atunci când pregătim acest tip de pâine, trebuie să avem în vedere că va dura mult timp și acest factor determină și descompunerea glutenului în aminoacizi.

Se conservă în mod natural. Pâinea cu maia se păstrează mai mult timp în condiții bune. Atâta timp cât o ținem învelită într-o pânză de bumbac, ne putem bucura de ea timp de 3-4 zile și va fi în continuare delicioasă! Multe pâini de pe piață au nevoie de conservanți artificiali pentru a rezista mult timp, însă pâinea cu maia inhibă dezvoltarea mucegaiului, deoarece în procesul de producție se produce acid acetic și se conservă în mod natural.

Are un indice glicemic scăzut. Poate că multe persoane evită să mănânce pâine pentru că au probleme cu greutatea, este evident că pâinea albă industrială generează acest tip de probleme, dar cu moderație, în cazul pâinii cu maia, nu este cazul. Pâinea nu îngrașă dacă știi cum și cu ce să o mănânci. Mai ales dacă vorbim de pâine graham cu maia.

Conține vitamine și minerale. Compoziția din pâine cu maia este atât de complexă încât conține mulți nutrienți. Printre aceștia se numără vitaminele B1 – B6, B12, acidul folic, tiamina, niacina, riboflavina, vitamina E, fier, magneziu, calciu, fosfor, zinc și potasiu. În plus, are, de asemenea, un echilibru incredibil de proteine și acizi grași.

Îmbunătățește textura și gustul. Maiaua îmbunătățește textura și gustul pâinii datorită drojdiei și bacteriilor naturale implicate în procesul de fabricare a pâinii, iar fermentarea ajută la asigurarea unui conținut ridicat de fibre. Chiar și mai ridicat dacă vorbim de pâine graham cu maia.

Care este aciditatea pâinii cu maia? Se pot face pâini cu maia care nu sunt foarte acide, chiar și pâini ușoare… totul depinde de tipul de maia pe care îl folosești și de făina din care se face pâinea (grâu, secară, cu tărâțe – pâine graham etc.)