Care sunt cauzele bâlbâielii?
Aceasta poate cauza repetarea sunetelor, silabelor sau cuvintelor, prelungirea sunetelor și întreruperi sau blocaje în vorbire. Bâlbâiala poate interfera cu viața de zi cu zi prin declanșarea anxietății legate de situațiile sociale. În ciuda prevalenței sale ridicate, oamenii de știință încă nu știu prea multe despre cauzele ei, neexistând dovezi definitive care să explice neurobiologia bâlbâielii. Consensul actual al cercetătorilor este că această afecțiune este probabil cauzată de un amestec de factori, inclusiv genetica, diferențele în structura și funcționarea creierului și mediul în care trăiește o persoană.
Rare forme dobândite de bâlbâială pot apărea după o leziune cerebrală cu o cauză specifică, cum ar fi un accident vascular cerebral sau boala Parkinson. Majoritatea persoanelor care se bâlbâie suferă de bâlbâială de dezvoltare, care apare pentru prima dată în copilărie și dispare la până la 90% dintre copii înainte de vârsta adultă.
Genetica poate fi o cauză majoră, studiile sugerând că genetica poate fi responsabilă pentru mai mult de 80% din cazurile de afecțiune. Unele studii mici au identificat gene specifice care pot juca un rol în bâlbâială, cum ar fi cele implicate în mișcarea materialelor în interiorul celulelor sau în reglarea transmiterii dopaminei chimice în creier.
Bărbații sunt mai predispuși la bâlbâială decât femeile
Bărbații sunt de aproximativ patru ori mai predispuși la bâlbâială decât femeile, însă oamenii de știință nu știu încă de ce se întâmplă acest lucru. Există, de asemenea, diferențe subtile în creierele persoanelor care se bâlbâie față de cele care nu se bâlbâie, localizate în regiunile responsabile de planificarea și executarea vorbirii. Un studiu din 2024 a arătat că bâlbâiala poate fi declanșată de perturbarea unei rețele de neuroni din creier care leagă amigdala, putamenul și claustrul.
Factorii de mediu pot influența, de asemenea, bâlbâiala, reacțiile negative din partea familiei sau a prietenilor apropiați creând anxietate în legătură cu bâlbâiala unei persoane, ceea ce agravează simptomele acesteia, notează livescience