Cum este definită oboseala emoțională?
Lucrătorii au timp și energie limitate pentru a-și îndeplini sarcinile. Această presiune poate motiva și educa angajații, dar poate, de asemenea, inhiba creșterea și bunăstarea personală.
Lucrătorilor cu oboseală emoțională le lipsește energia cognitivă și fizică. Sunt furioși, frustrați și slabi, așa că fac strictul necesar pentru a economisi energie. Acest lucru afectează sănătatea lor și productivitatea unei companii. Persoanele obosite emoțional se pot gândi să demisioneze, în timp ce persoanele mulțumite care se bucură de locul lor de muncă vor fi pozitive.
Cauzele oboselii emoționale
Unii factori de risc de oboseală emoțională profesională sunt:
- • Conducerea laissez-faire, în care managerii se abțin de la acțiune. Ei nu reușesc să motiveze personalul și să clarifice obiectivele.
- • Prea multă muncă. Lipsa de timp împiedică lucrătorii să se odihnească și îi copleșește.
- • Sarcini nedefinite și obligații ale lucrătorilor. Atunci când angajații primesc solicitări confuze, ei se străduiesc să își facă treaba.
Cum să evitați oboseala emoțională
Managerii de resurse umane trebuie să reducă epuizarea emoțională. Iată câteva metode:
- • Timpul și sprijinul trebuie să fie sporite la locul de muncă.
- • Creșteți autonomia personalului și controlul volumului de muncă.
- • Promovați egalitatea la locul de muncă prin încurajarea unui comportament politicos, onest și respectuos.
- • Promovați o conducere pozitivă, inspirată.
- • Atribuiți sarcini mici pentru a menține o atitudine veselă.
Epuizarea muncii online
Multe companii au folosit tehnologia pentru a face munca mai flexibilă în timpul pandemiei.
Noile moduri de lucru au ridicat întrebări cu privire la modul, locul și momentul în care persoanele lucrează, ceea ce afectează așteptările, comportamentul și bunăstarea angajaților. Noile moduri de lucru pot fi benefice, dar pot crește, de asemenea, presiunea la locul de muncă, care dăunează sănătății fizice și mentale.
Condițiile de lucru flexibile sunt un avantaj al muncii online. Cu toate acestea, acestea pot produce supraîncărcare cu informații, întreruperi, neînțelegeri și nevoia de a rămâne conectat. Lipsa de sprijin, refuzul de a se schimba și problemele legate de echilibrul dintre viața profesională și cea familială sporesc această situație.
Angajatorii trebuie să prevină oboseala mentală și emoțională. Să ofere un mediu de lucru plăcut care să sprijine bunăstarea emoțională a lucrătorilor, să echilibreze volumul de muncă și să promoveze stiluri de conducere pozitive și motivante.
De asemenea, aceștia pot implementa programe de formare și dezvoltare profesională, protocoale de comunicare clare și culturi de lucru politicoase și colaborative. Acești indicatori pot îmbunătăți bunăstarea angajaților și succesul companiei, conform celor de la MedicalXpress.