Clasamentul, denumit „Money League Top 20”, se bazează pe rezultatele financiare ale celor mai mari cluburi din campionatele englez, francez, german, italian şi spaniol.
Pentru prima oară, Barca a generat venituri de peste 840 de milioane de euro, cu 83 milioane euro mai mult decât Real Madrid în aceeaşi perioadă. Clubul madrilen se plasează pe locul 2, cu aproape 757 milioane euro, cele două cluburi schimbându-şi astfel poziţiile, comparativ cu un studiu similar publicat anul trecut.
Manchester United se menţine pe locul 3 în acest clasament, graţie celor 711 milioane euro generate în 2018/2019. „Diavolii” rămân clubul britanic cel mai bine plasat în acest studiu, chiar dacă Deloitte sugerează că ar putea pierde această poziţie anul viitor în detrimentul cluburilor Manchester City, campioana en titre din Premier League, sau FC Liverpool, deţinătoarea Ligii Campionilor. United este marea surpriză. De câteva sezoane, echipa care joacă în Teatrul Viselor se zbate în mediocritate
Paris Saint-Germain, singurul club francez clasat printre primele 20 de din acest clasament, a urcat un loc şi se află pe 5, cu 636 milioane euro venituri generate. Deloitte explică faptul că politica de internalizare a produselor promoţionale şi activităţile legate de licenţe conduse de Barca au permis clubului să se bazeze mai puţin pe piaţa fluctuantă a redistribuirii drepturilor TV, crescându-şi astfel de o manieră spectaculoasă veniturile comerciale.
„Operaţiunile întreprinse de club i-au adus 383,5 milioane euro, o sumă ceva mai mare decât veniturile totale obţinute de clubul de pe locul 12 din acest clasament”, Borussia Dortmund, a explicat Dan Jones, de la departamentul sporturi al Deloitte, potrivit Agerpres. „Barca este exemplul de club care se adaptează la schimbarea condiţiilor de piaţă”, a mai precizat el.
Dacă primele două locuri din acest clasament sunt ocupate, din nou, de cluburile spaniole, echipele britanice sunt cele mai numeroase în rândul celor 20 de cluburi studiate. Anglia are 8 cluburi în clasament, Italia 4, Germania și Spania câte 3, iar Franța 2.
Iată care sunt sunt cele 20 cele mai bogate cluburi de fotbal din lume: